Ursula Berge: ”Bang måste ha utåtriktade chefer”
Den feministiska tidskriften Bang har de senaste åren förlorat läsare och prenumeranter, vilka utgör en viktig del i tidningens ekonomi. 2003 var upplagan 5 800, men 2006 var siffran nere i 4 400.– Det vore tjänstefel att inte göra något åt det, säger Bangs styrelseordförande Ursula Berge.
Igår sade Bangs redaktionsledning upp sig i protest mot styrelsens planer på omorganisering, som de ansåg var som att ”vrida klockan tillbaka”. Men tidningens styrelse å sin sida menar att redaktionschefen Malena Rydell och chefredaktören Karin Eder-Ekman inte har insett allvaret med tidningens allt mer dalande försäljningssiffror. Ursula Berge är förvånad över deras reaktion:
– Jag är förvånad att de uppfattar omorganiseringen som ett hot mot tidningen. Jag upplever att de inte har förstått vikten av att en kulturtidskrift måste ha en långsiktig och stabil ekonomisk bas.
Enligt TS-siffror har Bangs upplaga sjunkit rejält sedan 2003. Från 5 800 till 4 400 år 2006. Det gäller såväl sålda lösnummer som prenumeranter. Enligt Ursula Berge måste styrelsen agera för att vända den neråtgående spiralen.
– Det vore tjänstefel av styrelsen att inte upptäcka att prenumerantstocken minskar och att inte göra något åt. Den viktigaste inkomstkällan är prenumeranter, och det statliga produktionsstödet. Därför har vi initierat ett förändringsarbete som innebär att vi ska stärka marknadsföringen och försäljningen av Bang för att försöka höja prenumerantstocken och få in mer intäkter.
– Jag har respekt för redaktionsledningens arbete och det de har gjort, men vi måste gå vidare med kraftansträngning. Vi måste satsa offensivt och de ville inte vara med på det.
Enligt Ursula Berge ska Bang vara en kulturtidskrift, men också en opinionsbildare som initierar debatter, seminarier och 8e mars-festivaler. I morgon onsdag har Bangs styrelse möte för att diskutera framtiden.
– Att synas och höras är en viktig roll i debatten. För min del ser jag gärna att man rekryterar en utåtriktad person som syns i debatten. Det säljer lösnummer och prenumeranter, det vet vi.
Den feministiska kultur- och samhällstidskriften Bang startades 1991 av kvinnliga studenter vid Stockholms universitet. Tidskriften är politiskt obunden och finansieras med hjälp av prenumeranter och bidrag från Statens Kulturråd. De senaste åren har Bang fått högsta beloppet, 600 000 kronor per år. Bang utkommer med fyra nummer per år.
Karin Eder-Ekman och Malena Rydell har gjort sitt sista nummer av Bang, som utkommer i samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars.
Journalisten har sökt både Karin Eder-Ekman och Malena Rydell för en kommentar, men utan resultat.