Gå direkt till textinnehållet

Upphovsrättsstrid på Hus & Hem

Fotografer och journalister protesterade efter att Hus & Hem lagt ut artiklar och bilder på sin sajt utan separat publiceringsavtal. Under flera dagar i förra veckan var sajten släckt.  

En strid om upphovsrätten blev akut i förra veckan och ledde till att Hus & Hems hemsida var nedsläckt under flera dagar.

– Jag har inga kommentarer. Vi sköter den frågan internt, säger Anna Liljeberg, chefredaktör på Hus & Hem, på frågan om hur diskussionen om nätpubliceringerna har gått.

I slutet av veckan rapporterade sajten Frilansjournalisten om att Svenska Fotografers Förbund (SFF) krävt att de bilder som publicerats utan tillstånd skulle tas bort. Men även flera journalister som fått sina texter utlagda utan tillstånd hade kritiserat Hus & Hem, och varit i kontakt med Journalistförbundets jurist.

– Det är närmast unikt att ett större och etablerat medieföretag har sin sajt stängd på grund av rättighetsproblem, kommenterar Olle Willöf, jurist på Journalistförbundet.

SFFs förbundsjurist Catharina Ekdahl rekommenderade att fotograferna skulle fakturera för publiceringen av bilderna separat, men har också sagt sig vara orolig över att Hus & Hem lagt ut bilder från tidigare reportage med bilder från privata hem som publicerades utom upphovsmännens kontroll.

Idag måndag är sajten åter tillgänglig för besök, dock med begränsat redaktionellt innehåll.

 

Fler avsnitt
Fler videos