Uppdrag granskning fälld för osaklighet
Granskningsnämnden för radio och TV har fällt ett inslag i Uppdrag granskning för osaklighet och för att en kritiserad part inte gavs tillfälle till bemötande.
Granskningsnämnden för radio och TV har fällt ett inslag i Uppdrag granskning för osaklighet och för att en kritiserad part inte gavs tillfälle till bemötande.
Uppdrag granskning innehöll den 16 december 2003 ett inslag som handlade om den så kalla-de. Integrationspolitiska maktutredningen. Två forskare med invandrarbakgrund, som hoppat av utredningens expertgrupp, intervjuades och riktade kritik mot utredningens ordförande för hans sätt att leda utredningen.
Inslaget anmäldes av bland annat ordföranden som ansåg att det innehöll ett flertal sakfel och att han inte getts tillräcklig möjlighet till bemötande.
I påannonsen till inslaget påstods att Integrationspolitiska maktutredningen hade havererat på grund av diskriminering inom utredningen. Något stöd för slutsatsen att diskriminering fak-tiskt hade förekommit fanns dock inte i inslaget. Även om det får accepteras att en påannons innehåller vissa tillspetsade formuleringar ansåg Granskningsnämnden att påannonsen i detta fall var så missvisande att den stred mot kravet på saklighet.
I inslaget sades att utredningen ”skulle ge nya viktiga kunskaper om vad som orsakar diskri-minering och föreslå konkreta åtgärder för förändring”. Av direktiven framgick dock att ut-redningen inte haft något uppdrag att föreslå åtgärder mot diskriminering utan var ett rent forskningsuppdrag. Nämnden fann därför att inslaget i denna del stred mot kravet på saklig-het.
I inslaget gavs bilden av en utredning helt förlamad av inre motsättningar. Nämnden ansåg, mot bakgrund av vad som upplysts om bl.a. andelen avhoppade bidragsförfattare, att denna bild var överdriven och missvisande. Nämnden ansåg vidare att Sveriges Television inte visat grund för påståendet att merparten av utredningens budget hade gått till ordförandens eget forskningsprojekt. Inslaget stred därför även i dessa delar mot kravet på saklighet.
Utredningens ordförande medverkade själv i inslaget och kommenterade huvudpunkterna i de avhoppade forskarnas kritik. Han fick dock inte bemöta anklagelsen från en av dessa om att det hade förekommit vänskapskorruption inom utredningen. Nämnden fann därför att inslaget i den delen stred mot kravet på opartiskhet.
Granskningsnämnden förelade Sveriges Television att på lämpligt sätt offentliggöra nämn-dens beslut.
Beslutet var enhälligt.