Gå direkt till textinnehållet
En av de fastigheter som UNT ska flytta till.
Foto: UNT/press

UNT ska flytta igen: ”Ett bra beslut”

Upsala Nya Tidning har köpt fastigheter i centrala Uppsala – och när renoveringen är klar ska redaktionen flytta för tredje gången under 2000-talet. Beslutet välkomnas av journalistklubben.

Efter 60 år i industriområdet Boländerna utanför Uppsalas centrum flyttade UNTs redaktion tillbaka till centrala Uppsala 2007. Men 2016 packades allt ihop igen och flyttades tillbaka till  Boländerna, till lokaler som ägs av UNT själva. Då angavs kostnadsbesparingar som skäl. Nu är det dags för ytterligare en flytt. UNT har nämligen köpt två fastigheter på Nedre Slottsgatan i centrala Uppsala, och efter en renovering ska redaktionen flyttas dit.

Det välkomnas av Niklas Skeri, reporter på tidningen och ordförande för den lokala journalistklubben.

– Det är ett bra beslut, sen återstår det en del frågetecken. Jag vet att parkeringar är en sådan fråga. Är man i stan kan man inte ha samma parkeringsutbud som om man sitter i ett industriområde. Men det är i sammanhanget en detalj, säger han.

Enligt Niklas Skeri har det inte varit optimalt att redaktionen legat utanför city.

– Det är ett journalistiskt dilemma att vi inte riktigt är där det händer. Det handlar också mycket om att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi behöver kunna rekrytera vikarier och fast anställda – och att redaktionen då ligger en bra bit från centralstationen, i ett industriområde, det är inte trevligt och det är inte smidigt. Att vi framöver i stället ligger i stan, 800 meter från stationen, kommer öka värdet på arbetsplatsen.

De två byggnaderna köps från Vincero Fastigheter, och har tidigare inhyst region Uppsala. UNTs ägarbolag NTMs vd Lina Hedenström vill inte uppge vad köpet av fastigheterna kostade. Men hon säger att köpet betraktas som en investering.

– Vi har idag pengar som vi placerar på börsen och i räntebärande papper, och det här blir som en fastighetsinvestering. Så vi sprider risken. Samtidigt gör vi det för att UNT ska kunna flytta in till stan, säger hon.

En aspekt som hon framhåller är att UNT tidigare hade tryckeri i Boländerna. Sedan det lades ned 2019 finns inte samma logik som tidigare att ha redaktionen där.

– Vi ser att det finns större fördelar att sitta i de centrala delarna av Uppsala. Både för annonssäljarna som kommer närmare annonsörerna, men också för redaktionen. Vi ser också att det blir bättre för de av våra medarbetare som pendlar till Uppsala, säger hon och tillägger:

– Det har också varit rätt läge att investera i fastigheter nu, med tanke på hur ekonomin ser ut.

Under den närmaste tiden uppstår kostnader för renovering och flytt. Lina Hedenström beskriver fastigheten som “ett stort renoveringsobjekt”. Men samtidigt innebär flytten att lokalerna blir mindre, vilket kommer innebära en besparing framöver.

– Det är ju i takt med att UNT har minskat på personalsidan under de senaste åren. Vi ser att det blir bättre både för vår personal och ekonomiskt, säger Lina Hedenström.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt