Gå direkt till textinnehållet

Ukraina nekar journalister ackreditering – kräver test med lögndetektor

Säkerhetstjänsten har krävt lögndetektortest av minst två journalister för att de ska få militärens viktiga pressackreditering i Ukraina.

Sedan i mars har Ukrainas säkerhetstjänst SBU vid upprepade tillfällen förhört journalister som sökt den viktiga pressackrediteringen hos den ukrainska försvarsmakten, och har vid flera tillfällen försökt påverka deras rapportering. Det rapporterar Committee to Protect Journalists (CPJ) som intervjuat sex journalister.

Även andra medier, som Semafor, har uppmärksammat att utländska journalister utsätts för allt starkare påtryckningar från SBU, som också har dragit tillbaka ackrediteringar.

Ackrediteringen är nödvändig för att komma till platser som militären har kontroll över och för att få intervjuer med personer inom försvarsmakten, men används också inom stora delar av civilsamhället.

Annons Annons

Anton Skyba, som arbetat som pressfotograf i Ukraina sedan 2014 för kanadensiska The Globe and Mail, har förlorat sin pressackreditering. Han berättat för CPJ att han blev förhörd två gånger av SBU i maj, och att de ville att han skulle ta ett lögndetektortest. CPJ känner till ytterligare ett fall där SBU krävde att en ukrainsk journalist tog ett lögndetektortest.

Enligt Skyba ska en av SBU-officerarna som förhörde honom ha sagt:

”Jag ser dig inte som en fiende, men jag är inte säker på att ditt jobb ligger i Ukrainas intresse”. Anton Skyba ska ha svarat:

”Det är inte ditt jobb att döma min journalistik.”

CPJ kräver att ukrainska myndigheter upphör att utöva påtryckningar på journalister samt att kraven för ackreditering görs transparenta.

I december fråntogs en dansk journalist på Danmarks Radio sin ackreditering hos den ukrainska förvarsmakten efter att hon publicerat bilder på en rysk militärparad i Donetsk på Facebook, något som SBU ansåg utgjorde ”rysk propaganda”.

Fler avsnitt
Fler videos