Gå direkt till textinnehållet

Två polisåklagare efterforskade källor – kritiseras av JK

Justitiekanslern (JK) kritiserar två åklagare som utan att först ha tagit kontakt med JK inledde förundersökningar efter uppgifter om polisläckor till pressen.

Justitiekanslern ifrågasätter kunskapsnivån inom åklagarväsendet när det gäller regelverket på tryck- och yttrandefrihetens område efter att två åklagare på Särskilda åklagarkammaren startat egna förundersökningar om polisläckor till pressen. JK är ensam åklagare på området och andra åklagare har inte rätt att starta sådana förundersökningar. Särskilda åklagarkammaren handlägger misstänkta brott av poliser och andra personer inom rättsväsendet.

Det ena fallet handlade om uppgifter från en förundersökning om olaga hot som läckt till en dagstidning. Åklagaren undersökte dataintrång innan JK kontaktades och riskerade därmed att bryta mot efterforskningsförbudet.

Det andra fallet handlade om uppgifter om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation i en förundersökning om försök till mord. Uppgifterna hade läckt till Sydsvenska Dagbladet. Åklagaren drev förundersökningen i en månad utan att kontakta JK.

JK skriver i sitt beslut: ”De berörda åklagarnas handläggning av de två aktuella förundersökningarna har inte levt upp till de krav som yttrandefrihetsgrundlagarna ställer. Detta är särskilt allvarligt eftersom även oavsiktliga avvikelser från grundlagarna, urholkar det konstitutionella värn för yttrande- och meddelarfriheten som är avsett att garanteras genom Justitiekanslerns exklusiva åtals- och tillsynsbefogenheter.”

Fler avsnitt
Fler videos