Gå direkt till textinnehållet

TV4 gör om lokal TV-nätet

Lokal TV-nätet i TV4 kan komma att göras om helt. För att spara 20 miljoner vill TV4 Sverige förvandla sju av dagens lokala stationer till ”satelliter” till större regionala stationer. Mellan 20 och 25 redaktionella jobb försvinner om förslaget genomförs. Men journalistklubben anser att förslaget strider mot TV4s sändningsavtal med staten.

Lokal TV-nätet i TV4 kan komma att göras om helt. För att spara 20 miljoner vill TV4 Sverige förvandla sju av dagens lokala stationer till ”satelliter” till större regionala stationer. Mellan 20 och 25 redaktionella jobb försvinner om förslaget genomförs. Men journalistklubben anser att förslaget strider mot TV4s sändningsavtal med staten.

I förra veckan kom beskedet om att TV4 ska spara 230 miljoner kronor, motsvarande 150 tjänster. I dag på eftermiddagen informerades personalen på lokal TV-enheten TV4 Sverige vad sparåtgärderna betyder för de lokala sändningarna.

Enligt det förslag som lades fram vid MBL-förhandlingar i går vill TV4 Sverige organisera om från dagens 16 lokala stationer till en uppdelning i huvudorter och satelliter. Som huvudorter föreslås Luleå, Uppsala, Norrköping, Karlstad, Växjö, Göteborg och Malmö/Öresund. Till dessa kopplas varsin satellit: Luleå får Umeå, Uppsala får Gävle/Dalarna, Norrköping får Västerås, Karlstad får Skara, Växjö får Jönköping, Göteborg får Väst/Trollhättan och Malmö får Halmstad. När det gäller Sundsvall och Stockholm sker inga förändringar.

Annons Annons

På samtliga stationer ska bemanningen minska, för att uppnå besparingsmålet på 20 miljoner kronor till 2008. På en normal huvudstation ska det finnas 12 redaktionella tjänster och på satellitorterna nio, med undantag för Halmstad, där det bara ska finnas åtta tjänster. Samtidigt ska det införas tre nya centrala tjänster för alla lokal TV-stationer: en meteorologtjänst och två researchertjänster.

För de orter som förvandlas till satelliter innebär detta en personalminskning på 4-5 tjänster. Även de största huvudorterna, Malmö/Öresund och Göteborg, föreslås minskas, med 3-4 tjänster vardera.

Samtidigt som nedskärningarna ska göras kommer lokal TV-stationernas sändningstid ska utökas, i enlighet med kraven i sändningsavtalet med regeringen. Där angavs bland annat att ett 30 minuter långt regionalt nyhetsprogram ska produceras och sändas varje vardag i alla 16 regionala områden.

Enligt TV Sverige-ledningens förslag ska dock inte alla 16 orter producera ett sådant program. Istället blir det huvudorterna som gör de halvtimmeslånga programmen, medan satellitorterna endast ska leverera inslag till programmen.

En annan förändring blir att kvällssändningarna på satellitorterna inte ska sändas direkt, utan bandas i förväg.

Journalistklubben på TV4 Sverige är mycket kritisk mot förslaget, som man anser vara dåligt underbyggt.

– Vi har ställt frågor om förslaget men inte fått några svar. Det finns inte heller några alternativa besparingar angivna. Så vi betraktar inte detta som ett riktigt förslag förrän det blir bättre redovisat, säger Eva Nilzon i journalistklubben.

Om förslaget blir verklighet, vad skulle det betyda för TV4 Sverige?

– Då är det första steget mot att montera ner oss helt.

Är det här förslaget förenligt med kraven i sändningsavtalet med regeringen?

-´Inte som jag ser det. Jag tror i varje fall inte att detta var vad regeringen menade, säger Eva Nilzon.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén är även hon mycket kritisk till de föreslagna nedskärningarna:

– TV4s ledning spelar ett högt spel. De kan inte vara omedvetna om att de fick tillståndet under andra premisser än de som nu föreslås gälla.

Journalisten har sökt Åsa Severed, VD för TV4 Sverige, för en kommentar.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos