Gå direkt till textinnehållet

TV4 förnekar brott mot avtalet

Kulturdepartementet ska titta på om TV4 bryter mot sändningsavtalet med staten när huvudsändningarna blir regionala istället för lokala. TV4 förnekar bestämt att så skulle vara fallet. Men även om företaget skulle fällas i Granskningsnämnden riskerar det inga som helst ekonomiska sanktioner.

Kulturdepartementet ska titta på om TV4 bryter mot sändningsavtalet med staten när huvudsändningarna blir regionala istället för lokala. TV4 förnekar bestämt att så skulle vara fallet. Men även om företaget skulle fällas i Granskningsnämnden riskerar det inga som helst ekonomiska sanktioner.

När regeringen i december i fjol beslutade att förlänga TV4s tillstånd att sända i det analoga TV-nätet från januari 2006 till januari 2008 var ett av huvudkraven att TV4 skulle förstärka den regionala profilen:

”Villkoret om att regionalt producera och sända program skärps. Sändningstiden för regionala sändningar ska uppgå till 340 timmar per år. Ett 30 minuter långt regionalt nyhetsprogram ska produceras och sändas under måndag till fredag i alla 16 regionala områden”, stod det i regeringens pressmeddelande.

I själva sändningsavtalet är sändningskraven ännu mer preciserade. Utöver kravet på ett halvtimmeslångt regionalt program anges där också att ”TV4 ska måndag-fredag bedriva en aktiv regional nyhetsverksamhet under större delen av dygnet. TV4 ska under denna tid sända regionala nyheter vid minst fyra tillfällen per dygn, samt ha beredskap att med kort varsel kunna bevaka extraordinära nyhetshändelser i särskilda sändningar.”

Det står också att ”de program som produceras utanför Stockholm skall spegla respektive områdes särprägel och egenart”.

– I förhållande till det nuvarande tillståndet var det väldigt viktigt för regeringen att få till stånd en förstärkning av det regionala åtagandet och att precisera vad som skulle gälla, säger Niklas Karlendal, departementsråd på utbildnings- och kulturdepartementet.

bryt

När TV4 för två veckor sedan gick ut med besked om besparingsåtgärder och satsningar fram till 2008 betonade företaget också satsningen på mer lokal-TV. Från januari byter Nyhetsmorgon namn till Nyhetsmorgon med lokal-TV, med lokala nyhetssändningar fem minuter varje timme och ett nyinsatt halvtimmeslångt lokalt nyhetsprogram 9.00. På kvällarna dras den tidigare lokala huvudsändningen 18.05 in och kvällssändningarna blir istället 19.00 och 21.55.

Men när ledningen för TV4 Sverige i torsdags gick ut med information om besparingar för lokal-TV-organisationen framgick det att det inte kommer att bli 16 olika lokala nyhetsprogram. Sparförslaget för TV4 Sverige, som innebär besparingar på åtta miljoner 2006 och tio miljoner 2007, bygger dels på att antalet redaktionella tjänster ska minskas med 20-25, dels på en total omorganisation av det lokala nätverket.

bryt

Istället för 16 helt självständiga lokalstationer skapas ett regionalt system, där sju orter utses till huvudorter, med varsin tillhörande satellitort. Endast Sundsvall och Stockholm kvarstår som egna enheter.

De korta nyhetssändningarna kommer som tidigare att sändas från samtliga 16 stationer, men det kommer inte att bli 16 olika halvtimmeslånga morgonsändningar, utan bara nio: Stockholms, Sundsvalls samt de sju huvudorternas. I huvudorternas program kommer det att finnas inslag producerade av satellitorterna, men huvudansvaret för programmen läggs på huvudorten. De lokala ”morgonsofforna” blir därmed betydligt färre än vad som först var tänkt.

– Jag tror inte att detta var vad regeringen menade, säger Eva Nilzon, TV4 Sveriges journalistklubb, som anser att förslaget kan strida mot avtalet med staten.

Ett annat av sparförslagen innebär att kvällssändningarna på satellitorterna inte ska sändas direkt, utan bandas, vilket klubben befarar kan vara i strid med sändningsavtalets krav på ”aktiv nyhetsverksamhet under större delen av dygnet”.

– Det här drabbar mångfalden och skapar större medieskuggor i de områden som får mindre bevakning, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

bryt

TV4 Sveriges VD Åsa Severed anser dock inte att den lokala bevakningen försvagas.

– Vi kommer att ha en lokal nyhetsbevakning, hela dygnet. Varifrån programmen sänds eller om de är bandade eller inte är inte relevant.

TV4s informationschef Göran Ellung tillbakavisar bestämt påståendena om att den nya organisationen kan leda till ett brott mot sändningstillståndet.

– Det kommer inte att vara några som helst problem för oss att leva upp till avtalet. När vi förde samtal med departementet i fjol var de mycket tydliga med att de inte har för avsikt att styra hur vi organiserar vårt arbete. Vi kommer att ha en stark lokalbevakning på 16 stationer, det är en självklarhet för oss.

Men det blir inte 16 olika halvtimmesprogram, så som förespeglades när avtalet tecknades. Är inte det ett avtalsbrott?

– Vi kommer att producera och sända lokala nyhetsprogram till samtliga 16 områden.

Men inte 16 olika program, utan samma program till mer än en region.

– Programmen kommer att innehålla material från alla 16 stationer. Vi kommer att ha fler och längre sändningar från alla stationer. Det är kärnan i vår satsning. Hur vi sedan löser det tekniskt och organisatoriskt är ju inget som regeringen kan ha synpunkter på, säger Göran Ellung.

bryt

Niklas Karlendal på utbildnings- och kulturdepartementet säger till Journalisten att regeringens intention med TV4s nya avtal var att stärka de regionala sändningarna – och att departementet måste titta på i vilken mån TV4s förslag verkligen leder till det.

– Formellt är det visserligen Granskningsnämnden för radio och TV som ska kontrollera att företagen följer sändningsavtalen, men vi ska också titta på det och hantera det på det sätt som vi kan göra.

Var det regeringens avsikt att TV4 skulle göra 16 olika lokala nyhetsprogram?

– Det står ju så i avtalet: att ett 30 minuter långt nyhetsprogram ska produceras i varje område. Så det torde väl vara den tolkning man kan göra.

TV4s tolkning är att det räcker att de 16 stationerna är med och producerar inslag till programmen.

– Om det är TV4s bedömning får vi ta upp frågan. Vi ska titta på det, på en gång, säger Niklas Karlendal.

bryt

Granskningsnämndens ställföreträdande direktör Eva Tetzell slår fast att nämnden inte kan göra något förrän det nya avtalet trätt i kraft och sändningarna inletts.

– Men då kan vi ta upp frågan som ett eget initiativ.

TV4 riskerar dock inga som helst ekonomiska sanktioner om det är så att företaget inte lever upp till kraven på de regionala sändningarna.

– Nej, vite och bötesbelopp kan bara dömas ut när det gäller reklam och sponsring, inte andra brott mot sändningsstillståndet.

Så TV4 löper ingen ekonomisk risk?

– Nej. Om de skulle fällas är det pliktsändning, det vill säga att de i rutan informerar om nämndens beslut, som är den enda sanktionen, säger Eva Tetzell.

mj@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.