Gå direkt till textinnehållet

TV4 fällt för politisk reklam

TV4 fälldes av Granskningsnämnden för radio och TV, för att under höstens valrörelse ha brutit mot förbudet mot åsiktsannonsering.

TV4 fälldes av Granskningsnämnden för radio och TV, för att under höstens valrörelse ha brutit mot förbudet mot åsiktsannonsering.

Journalisten skrev i september om hur TV4s regionala fönster i Värmland, Skaraborg, Mälardalen, Uppland, Jönköping och Halland visade reklam för politiska partier, trots att åsiktsreklam i TV är förbjuden.

Granskningsnämnden för radio och TV beslöt då att på eget initiativ granska inslagen och vid förra veckans möte fastslog en enhällig nämnd att de aktuella annonsinslagen, beställda av LO/socialdemokraterna, moderaterna och centerpartiet, “uppenbart syftade till att vinna stöd för politiska psikter”, trots att annonserna i sig inte innehöll några politiska påståenden. Nämnden ansåg att filmerna kunde jämföras med valaffischer som visade fotografi på en partiledare, det vill säga att det framfördes ett politiska budskap utan att det behövdes en politisk slogan.

TV4 fälldes därför för brott mot förbudet för åsiktsannonsering.

TV4 fälldes också för att ett inslag i Nyheterna och Nyhetsmorgon stred mot kravet på opartiskhet. Det gällde ett inslag om ekologiska produkter i maj förra om året. Inslaget var anmält av KF och Ekologiska lantbrukarna, som ansåg att det var partiskt. Nämnden gick på anmälarnas linje och ansåg att KF borde ha fått bemöta kritiken mot produkterna.

Fler avsnitt
Fler videos