Gå direkt till textinnehållet

TV4-chefer anklagar politiker för lögner och trumpism

Kalla faktas chefer och TV4 Nyheternas chef anklagar flera riksdagspartier för trumpism och lögner i samband med Kalla faktas granskning om hemliga partibidrag.

– Det är förvånande att flera partier vill hävda att de inte gjort något fel och kommit med vilseledande uttalanden om vad som faktiskt har hänt. Vi har allt väldigt väldokumenterat. Det är en märklig situation.

Det sade Kalla faktas reporter Emil Hellerud till Journalisten igår, i en intervju om avslöjandet att fem av åtta riksdagspartier är beredda att kringgå lagens krav på transparens vid större partibidrag.

Idag protesterar Kalla faktas programchef Jonas Alsgren, redaktör Sara Recabarren och TV4 Nyheternas chef Fredrick Malmberg mot politikernas hantering av granskningen. I en debattartikel i Journalisten anklagar de partierna för att ljuga och ”trumpistiskt” beteende. Liberalerna, Kristdemokraterna och SSU pekas ut specifikt.

Annons Annons

”När politiker som i andra sammanhang lyfter fram journalistikens betydelse för demokratin ljuger och kommer med alternativ fakta så fort de själva blir granskade, förhindrar de aktivt att ett missförhållande stoppas. Det finns dessutom en stor risk att politikerföraktet närs”, skriver TV4-cheferna.

Fler avsnitt
Fler videos