Fredrick Malmberg. FOTO: Tor Johnsson

TV4-chefen om beslutet att stänga av Ebba Slebba-reportern: ”Det får man ta från fall till fall”

31 oktober, 2022

En TV4-reporter som hade skrivit orden ”Ebba Slebba” i sitt anteckningsblock, som glömdes kvar i riksdagens matsal, stängs av från att rapportera om politik på obestämd tid. Var går gränsen för vad en journalist får skriva i sitt anteckningsblock?

Det var i förra veckan som ett anteckningsblock hittades i riksdagens matsal där en TV4-reporter hade skrivit orden ”Ebba Slebba”. Nu har alltså kanalen valt att stänga av reportern från att rapportera om politik på obestämd tid.

På sociala medier, inte minst på Twitter, har debatten gått varm kring huruvida TV4 gör rätt eller inte. En av dem som försvarar reportern är Alex Schulman som tar upp saken i en DN-krönika

”En nyhetsjournalists uppgift är inte att utrota sitt eget tyckande. För det är förstås omöjligt. Uppgiften är att inte låta tyckandet påverka det journalistiska arbetet”, menar Schulman.

SD:s Björn Söder är en av dem som är kritiska:

”givetvis bara ren tillfällighet att ”Skåne”, ”soltak” och ”European Energy…” nämns direkt under…”, skriver han i ett Twitter-inlägg.

TV4 Nyheternas chef Fredrick Malmberg uppger för Journalisten att anledningen till avstängningen är att händelsen orsakat en trovärdighetsskada för redaktionen.

– Jag vill vara tydlig och säga att jag tror på den berättelse som den här reportern har kommit med, att anteckningen refererar till tv-serien Ebba och Didrik. Men om vår publik uppfattar oss som partiska så måste vi agera för att skydda TV4 Nyheterna, säger Fredrick Malmberg.

Vad fällde avgörandet för er? 
– Just det att Ebba Slebba kan uppfattas som partiskt, mot en sittande vice statsminister, säger Fredrick Malmberg.

Vart går gränsen för vad man kan skriva i ett anteckningsblock, som journalist? 
– Att sätta en fast gräns är jättesvårt tycker jag. I det här fallet kan det uppfattas som att reportern är negativ till Ebba Busch, om allmänheten uppfattar det så är det även ett problem för oss. Men en säker gräns och vart den går, det får man ta från fall till fall. 

Kan inte det här se ut som ett ängsligt beslut? 
– Det kan det absolut göra, men som jag tidigare så kan det skada trovärdigheten.

Har du varit med om något liknande, att stänga av någon för ett sådan sak?
– Inte att det har att göra med något som har hittats i ett block, nej. Det jag minns är från långt tillbaka när jag inte var chef, då en dåvarande politisk reporter pussades med Moderaternas statssekreterare. Jag vill också poängtera att det inte handlar om en journalist i politikgruppen i det här fallet.

Hur länge kommer reportern vara avstängd från att rapportera om politik? 
– Vi kommer återkomma till det, ingen deadline är satt åt det ena eller andra hållet. 

Journalistklubbens ordförande Victoria Banozic berättar att man inte hunnit sätta sig in i händelsen ännu, därför vill hon inte i dagsläget uttala sig om vart klubben anser att gränsen går för vad en journalist på TV4 kan skriva i ett anteckningsblock.

– En del av den kritik som riktats mot vår reporter har varit väl hård, anser jag. Naturligtvis är det extremt viktigt att vi är neutrala, hela vår trovärdighet hänger på det. Samtidigt är detta en mycket kompetent reporter och jag tror på förklaringen som gavs, säger Victoria Banozic till Journalisten.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Bo Kage Carlson mån, 2022-10-31 16:54
Klotter förblir inte alltid privat. Minns Kjell-Olof Feldts: "Löntagarfonder är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit ..." Vill minnas att han fick sitta kvar i regeringen.
Inlagt av CommonSense sön, 2022-12-25 21:52
Klotter från en politiker och en Journalist är rätt stor skillnad. Märkligt dock att en politiker får göra det men inte en journalist, borde kanske vara tvärtom

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies