Gå direkt till textinnehållet

Turkisk utgivare dömd till fängelse

Bulent Kenes, utgivare för den engelskspråkiga turkiska tidningen Today's Zaman, har dömts till 21 månaders villkorligt fängelse för en tweet där han kritiserar president Erdoğan.

Enligt en domstol i Turkiets huvudstad Ankara har Bulent Kenes förolämpat presidenten Recep Tayyip Erdoğan när han i en tweet i juli 2014 ska ha antytt att Erdoğans döda mor skulle ha skämts över vad sonen gjort mot Turkiet. Det skriver The Guardian.

Turkiets allt hårdare tag mot journalister och oppositionella är ett välkänt faktum. Förra året släpptes visserligen ett stort antal häktade journalister  – 2012 och 2013 var landet världens största journalistfängelse – men organisationer som Committee to Protect Journalists tvivlar fortfarande på landets vilja att värna pressfriheten.

Så sent som för två veckor sedan skrev Journalisten att presidenten hotat arrestera chefredaktören för tidningen Cumhuriyet efter att den publicerat en videofilm som sägs visa att den turkiska underrättelsetjänsten hjälper till att skicka vapen till Syrien.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos