Gå direkt till textinnehållet

Tufft sparpaket slår mot Promedias redaktioner

Promedias sparpaket på 50 miljoner slår hårt mot redaktionerna. Omkring 50 tjänster ska bort på de sammanlagt 15 tidningar som ingår i koncernen. Av dem är majoriteten journalistjobb.

I dag fick medarbetarna på de 15 tidningar som ingår i Promediakoncernen besked om hur sparpaketet ser ut i stort.

– Mellan 40 och 45 procent av de 50 miljonerna kommer att sparas in på bemanning. Resten ska sparas på format och inköp, säger Promedias VD Johan Färnstrand.

Han är försiktig med att slå fast hur neddragningarna kommer att drabba de olika tidningarna och hänvisar till de lokala MBL-förhandlingarna som ska påbörjas. Men ungefär tre fjärdedelar handlar om redaktionella tjänster.

Annons Annons

– När tidningarna gick samman i Promedia genomfördes ett projekt där vi, för att få fram synergieffekter, också såg över bemanningen. Många som arbetade med administrativa arbetsuppgifter fick lämna oss redan för ett halvår sedan.

Det här gången handlar det om ett sparpaket för att möta att upplagorna och annonsintäkterna minskar.

Carina Tenor, journalistklubbens ordförande på Nerikes Allehanda och ordförande i det koncernfackliga rådet, tror att det för Nerikes Allehandas del kan komma att handla om 14 journalisttjänster, när klubben och ledningen sätter sig vid förhandlingsbordet.

– Vi är medvetna om att vi måste spara pengar. Men det kommer att bli tufft både för NA och VLT, som är de stora tidningarna och som måste spara mer, säger hon.

 

Fotnot: I Promedia AB ingår tidningarna VLT, Länstidningen Södertälje, Nerikes Allehanda, Karlskoga Kuriren, Norrtelje Tidning, Motala & Vadstena Tidning, Nynäshamns-Posten, Lidingö Tidning, Täby Danderyds Tidning, Vallentuna Steget och Ingress Media (Avesta tidning, Fagersta-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet och Sala Allehanda).

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos