Gå direkt till textinnehållet

”TU vill komma bort från politisk styrning av public service”

Tidningsutgivarna har aldrig drivit på för ökad politisk styrning av public service. Det menar TUs VD Jeanette Gustafsdotter i en replik till SVTs Jimmy Ahlstrand.

Igår sade Jimmy Ahlstrand till Journalisten att TU i samband med debatten om förhandsprövning av nya tjänster på public service-bolagen ”drivit på för en ökad politisk styrning av public service”.

En kommentar som Jeanette Gustafsdotter ställer sig helt frågande till, skriver hon i mejl till Journalisten.

”TU har aldrig drivit på för ökad politisk styrning. Däremot tydliga gränser och ramar för vad public service-bolagen ska sända och publicera. Det helt enligt EU- regler som definierar public services finansiering som statsstöd. Och där är förhandsprövning obligatorisk enligt regelverket. Sverige är ett av få länder i EU som aldrig har anmält någon ny tjänst till förhandsprövning. Inte en enda under flera år. Trots att vi idag befinner oss i ett helt annat medielandskap där tydlighet och öppenhet blir viktigare och viktigare”, menar Gustafsdotter.

Annons Annons

Hon understryker också att TU tvärtemot varit initiativtagare och jobbar aktivt med organisationen Utgivarna för att grund ett nya medieetiskt system baserat på ett vidgat pressetiskt system:

”Detta för att framförallt komma ifrån politisk styrning av PS-bolagens och TV4:s publikationer för att jobba i ett system som bygger helt på självreglering.”

Fler avsnitt
Fler videos