Gå direkt till textinnehållet

TU uteblev från möte om etiksamarbete

Tidningsutgivarna uteblev från onsdagens möte då Pressens samarbetsnämnd skulle diskutera sitt framtida arbete. TUs motiv: Den frostiga relationen till Journalistförbundet.

Tidningsutgivarna uteblev från onsdagens möte då Pressens samarbetsnämnd skulle diskutera sitt framtida arbete. TUs motiv: Den frostiga relationen till Journalistförbundet.

Pressens samarbetsnämnd har uppgiften att bevaka gemensamma etiska och tryckfrihetsrättsliga frågor. I nämnden ingår representanter för Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Publicistklubben och Sveriges Tidskrifter. PKs ordförande, för närvarande Stig Fredrikson, är också ordförande i nämnden.

I onsdags höll samarbetsnämnden ett extra sammanträde, men utan TU-representanter.

Enligt TUs VD Barbro Fischerström valde arbetsgivarna att utebli därför att de uppfattat att mötet skulle handla om samarbete om tryckfrihets- och yttrandefrihetsfrågor.

– Vi har själva dragit i gång ett projekt om yttrande- och tryckfrihetsfrågor och vill inte samtidigt ha två arbeten i gång i samma fråga.

Enligt Barbro Fischerström ligger tryck- och yttrandefrihet utanför pressetiken, som samarbetsnämnden ska ägna sig åt. Hon menar att nämnden endast ska behandla frågor om spelreglerna, Allmänhetens opinionsnämnd och Pressombudsmannen.

bryt

Men huvudskälet till att TU inte infann sig på mötet var ett annat: Det kyliga förhållandet mellan TU och Journalistförbundet.

– Vi har tydligt sagt att det finns stora, allvarliga och olösta frågor i våra mellanhavanden, konflikter som följer av våra roller som arbetsgivare respektive fackförbund.

PKs ordförande Stig Fredrikson är förvånad över att TUs agerande.

– Vi var vid vårt ordinarie möte den 12 september överens – också TU – om att ha ett extramöte den 26 oktober. Min tanke med extramötet var att inför PKs sista debatt för året, den 12 december, diskutera pressetiken och regelsystemen.

Fredrikson tycker det är olyckligt att meningsmotsättningar mellan Journalistförbundet och TU, som inte ligger inom samarbetsnämndens område, ska påverka arbetet i nämnden.

– Det är konflikter som inte hör hemma i detta forum, säger han. Jag hoppas TU kommer till vårt möte den 12 december inför den avslutande PK-debatten.

bryt

Journalistförbundets vice ordförande Arne König beklagar TUs inställning.

– I samarbetsnämnden ska vi kunna diskutera allt. Vi borde kunna ha en enad syn på yttrande- och tryckfrihetsfrågorna. Vi har alltid försökt – även i konfliktlägen – att ha en fungerande samarbetsnämnd. Detta är inte ens ett konfliktläge. Jag har svårt att förstå varför TU inte ville delta.

hl@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.