Gå direkt till textinnehållet

TU-förhandlingarna: Så ser medlarnas bud ut

Sent i går kväll överlämnade medlarna Gunnar Grenfors och Olof Johansson ett bud till Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Parterna ska svara senast söndag klockan 10.

Sent i går kväll överlämnade medlarna Gunnar Grenfors och Olof Johansson ett bud till Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Parterna ska svara senast söndag klockan 10. Budet innehåller en ny konstruktion om lokala upphovsrättsavtal, men inget om visstidsfrågorna. Lönemässigt ligger nivån efter löneavstämningar på ungefär 7,1 procent på tre år, men med stora förändringar i löneavtalsmodellen. Den individuella garantin är begränsad till 675 kronor på tre år.

Drygt fyra timmar försenat kom budet från medlarna på TU-området. Det ska nu diskuteras av TUs och Journalistförbundets förhandlingsdelegationer. TUs delegation är inne i dag, Journalistförbundets hela helgen.

Avtalsförslaget är treårigt, med en uppsägningsklausul som gör det möjligt att säga upp det senast den 30 november i år. Om det sägs upp löper det ut den 31 januari 2005.

På lönesidan utgår en generell höjning på 0,5 procent och 134 kronor från 1 april i år. I februari 2005 ska en lokal pott på 2,4 procent fördelas, med en garanterad ökning på 248 kr per anställd. I februari 2006 görs en löneavstämning, för att säkerställa att löneökningen under perioden mars 2004-feb 2006 minst är 4,4 procent.

I april 2006 ska en lokal pott på 2,2 procent fördelas, med en garanterad ökning på 213 kr per anställd. I februari 2007 görs en löneavstämning, för att säkerställa att löneökningen under perioden april 2006-feb 2007 minst är 2,7 procent.

Totalt beräknar medlarna att lönebudet är värt 7,1 procent under de tre åren. Den individuella garantin uppgår till 675 kronor under de tre åren.

I det förra avtalet som slöts mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna 2001 var ökningen drygt 8,7 procent på tre år. Till det tillkom jämställdhetskorrigeringar, lönehöjningar på grund av ändrade arbetsuppgifter och dylikt som inte ingick i potten. I avtalsförslaget nu ses av allt att döma lönebudet som en total kostnadsram för arbetsgivarna.

Övertidstaket, som Journalistförbundet vill avskaffa, blir kvar, men höjs till 35 000 kronor. Denna höjning räknas dock in i lönebudet. Med denna ökning uppgår budet till totalt 7,3 procent.

Journalistförbundets krav på en låglöneprofil har inte hörsammats särskilt av medlarna. Lägstalönen för medarbetare med akademisk examen höjs inte alls 2004, utan ligger kvar på 17 665 kronor. Till 2005 höjs den till 18 478 kronor och till 2006 till 19 198 kronor.

När det gäller förhandlingarnas två stora tvistefrågor – upphovsrätten och visstidsfrågorna – tas den förra upp grundligt i budet, men den senare inte alls. Det enda som nämns om visstidsfrågorna är att parterna ska ”överväga att tillsätta en arbetsgrupp beträffande visstidsanställningar”.

Tre arbetsgrupper ska tillsättas, enligt medlarnas förslag. en som ska ”vårda” samarbetsvatal och förhandlingsordning, en som ska arbeta vidare med arbetsmiljöfrågor och en som ska arbeta med lönebildningsfrågor.

Upphovsrätten är den fråga som medlarna tydligast lämnar ett specifikt förslag om. Förslaget gäller lokala avtal om upplåtande/överlåtande av upphovsrätten. Dessa ska främjas genom inrättandet av ett särskilt organ, Pressens avtalsråd (PAR), med representanter från TU och Journalistförbundet och en opartisk ordförande. Denne utses av parterna gemensamt eller, om de inte kan enas, av Medlingsinstitutet. PAR ska utse en lokal opartisk ordförande vid avtalsförhandlingar och sedan ha som uppgift att försöka förlika parterna. PARs ordförande ska ha utslagsröst om parterna inte kan enas.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret