Gå direkt till textinnehållet

Tsunamibanden riskerar vittra sönder

Regeringen vill hemligstämpla tsunamibanden i 70 år. Men då kan informationen på banden vara förstörda. Det avslöjar Ny Teknik.

Regeringen vill hemligstämpla tsunamibanden i 70 år. Men då kan informationen på banden vara förstörda. Det avslöjar Ny Teknik.

Enligt Ny Teknik klarar banden lagring i högst tio år. Sedan börjar de tappa information. Tro-ligtvis kommer det även att vara svårt att finna maskiner att spela upp banden på om 70 år.

Ny Tekniks uppgifter om att säkerhetskopiorna inte klarar av långtidslagring är en nyhet för konstitutionsutskottets ordförande Berit Andnor(s) och vice ordförande Per Bill (m).

– Jag tycker att det är viktigt att banden bevaras. De kommer att bli ett fantastiskt forsknings-material när integritetsaspekten inte längre är ett problem, säger Per Bill till Ny Teknik.

Berit Andnor tycker att utskottets skäl till att sekretessbelägga banden fortfarande gäller.

– Hotet mot rikets säkerhet är en anledning till att jag tycker, precis som lagrådet, att det är väldigt viktigt att utreda rättsläget för säkerhetskopior. Frågor kring meddelarskyddet och integritetsaspekter behöver också besvaras, säger Berit Andnor.

Banden är hemligstämplade fram till årsskiftet. Riksdagen väntar nu på att regeringen ska komma med förslag på ett nytt beslut.

pj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt