Gå direkt till textinnehållet

Trots sämre skattevillkor: Medier behåller fritidshus

Förmånsbeskattning har gjort personalägda fritidshus mindre attraktiva. Men många tidningar har trots det behållit sina hus. NWT-koncernen har fritidshus i Schweiz, Florida, Kanarieöarna, Båstad och Trysil i de norska fjällen.

Förmånsbeskattning har gjort personalägda fritidshus mindre attraktiva. Men många tidningar har trots det behållit sina hus.

NWT-koncernen har fritidshus i Schweiz, Florida, Kanarieöarna, Båstad och Trysil i de norska fjällen.

När skattemyndigheten började förmånsbeskatta anställda som hyr personalstiftelsernas fritidshus var det flera stiftelser som avyttrade av sina stugor.

Gefle Dagblads personalstiftelse sålde exempelvis sin lägenhet i Funäsdalen för ungefär en månad sedan. Lägenheten i Sälen gjorde stiftelsen sig av med för ett år sedan. Intresset att hyra lägenheterna hade varit dalande de senaste åren, och när skattemyndigheten började förmånsbeskatta dem som hyrde fritidshusen sjönk intresset ytterligare.

– Försäljningen berodde på att allt färre ville använda lägenheterna. Det var ett väldigt tryck på dem mellan veckorna sju till 15. Men resten av året var de inte lika populära, säger Olle Hildingson, personalrepresentant i Gefle Dagblads personalstiftelse som ägde lägenheterna.

Efter sommaren ska Gefle Dagblads personalstiftelse träffas för att diskutera vad de ska göra med pengarna de fick vid försäljningen av de två lägenheterna i fjällen. Mycket lutar åt att de ska försöka hitta en lägenhet längre söderut som kan utnyttjas året om.

– En tanke är att hitta en lägenhet på Kanarieöarna där man kan vistas året runt utan att frysa allt för mycket, säger Olle Hildingson.

Även Östersunds-Postens personalstiftelse sålde sin lägenhet i Åre efter att skattemyndigheten anmärkte på den låga hyran.

– Vi konstaterade att med en prishöjning skulle det bli fullständigt ointressant att fortsätta hyra ut lägenheten. Vid ett möte i personalstiftelsen beslutade vi oss för att sälja lägenheten, säger Almut Mengler Roos, administrativ chef på Östersunds-Posten.

Vid en omröstning i stiftelsen beslutade man sig för att resa till Barcelona för de pengar försäljningen av lägenheten inbringade.

Men de flesta personalstiftelser verkar ha behållit sina fritidshus trots att de inte längre är lika förmånliga att utnyttja som det var tänkt då stugorna och lägenheterna en gång köptes.

Eskilstuna-Kuriren har lyckats behålla intresset för fjällstugan i Sälen trots att man av skattetekniska skäl tvingades höja hyran till en marknadsmässig nivå.

– Prishöjningen var chockartad första gången den gällde. Men intresset att hyra finns kvar, säger Robert Horacek, ekonomi- och administrativ chef på Eskilstuna-Kuriren.

Fjällstugor är populära bland personalstiftelserna och under påsk- och vinterlov är det hårt tryck på dem. Ett vanligt sätt är att låta lotten avgöra vem som får hyra. På Sundsvalls Tidning har barnfamiljer förtur till de attraktiva vinterveckorna till de två stugorna i Storhogna, Vemdalen.

För dem som jobbar inom NWT-koncernen finns det många alternativ att välja på. Förutom stugor i norska Trysil och i Båstad kan de anställda resa till Schweiz, Florida eller Kanarieöarna. Det kostar ingenting att hyra, men de som utnyttjar fritidlägenheterna måste förmånsbeskatta.

Under 2004 kostade driften och underhållet av de tio fritidshusen sammanlagt 841 000 kronor.

Lägenheten på Kanarieöarna köpte NWTs personalstiftelsens för snart 30 år sedan.

– När det blev en femte semestervecka tyckte far och jag att det skulle vara trevligt att skaffa fritidshus till de anställda. Vi tyckte att det var en god investering för personalen. I början var det inte heller någon förmånsbeskattning, säger Lars Ander, NWTs VD.

Lägenheterna i Florida och Schweiz har varit i stiftelsens ägo i tio år.

Möjligheten att hyra fritidshusen gäller för alla anställda inom NWT-koncernen. De som jobbar på Helsingborgs Dagblad, som NWT är hälftenägare i, har endast tillgång till huset i Schweiz.

För NWTs personalstiftelse har fritidshusen i Schweiz blivit en bra investering. Man äger nämligen marken.

– Huset skulle ge en bra vinst om personalstiftelsen skulle vilja sälja. Men det är inga pengar som kan föras in i tidningsrörelsen utan de tillhör stiftelsen, säger Lars Ander.

pj@journalisten.se

Här ska du jobba om du vill ha tillgång till fritidshus

Aftonbladet: Lägenhet i Kläppen, Sälen.

Dalarnas Tidningar: Stuga i Sälen.

Eskilstuna-Kuriren: Stuga i Sälen.

Helsingsborgs Dagblad: Stuga i Örkelljunga

Norrköpings Tidningar: Stuga i Västervik och Valdemarsvik.

NSD: Lägenhet i Spanien.

NWT: Tio fritidshus, bland annat i Schweiz, Florida, Kanarieöarna, Borås och Trysil.

Sundsvalls Tidning: Två stugor i Storhogna, Vemdalen.

UNT: Stuga i Vemdalen.

VLT: Stuga på Ängö, Mälaren.

Västerbottens-Kuriren: Lägenhet i Hemavan, Tärnaby.

Östgöta-Correspondenten: Hyr stuga i Sälen.

… och de här företagen bör du undvika:

BLT

Barometern

Dagens Nyheter

Expressen

Gefle Dagblad

Göteborgs-Posten

Hallandsposten

Skånska Dagbladet

Svenska Dagbladet

Smålandsposten

Sydsvenskan

SVT

SR

TT

TV4

Östersunds-Posten

Fler avsnitt
Fler videos