Gå direkt till textinnehållet

Trots Gaza – färre journalister dödades i tjänsten 2023

45 journalister dödades i samband med sitt arbete under 2023, enligt Reportrar utan gränsers årliga sammanställning. Det är den lägsta siffran på 20 år.

– Nyhetsmedierna har rustat sig bättre med säkerhetsåtgärder så som bättre utbildningar och användande av skyddsutrustning. Kanske leder det till försiktighet. Det kan också vara en effekt av kampen mot straffrihet och åtgärder från mellanstatliga organisationer, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF), i ett uttalande.

Samtidigt har ett stort antal journalister dött under det blodiga kriget mellan Israel och Hamas, hösten 2023. Totalt har 61 journalister dödats enligt RSFs siffror, varav 13 i samband med sin yrkesutövning.

– Bland de civila i Gaza betalar journalisterna ett högt pris. Vi bekräftar att antalet journalister som dödats i samband med sitt arbete är mycket högt: minst 13 personer. Vi har lämnat in en anmälan till Internationella brottmålsdomstolen för att fastställa fakta och i vilken utsträckning journalister medvetet var måltavlor, säger Christophe Deloire.

För första gången på fem år har fler journalister dödats i krigszoner än i fredszoner. Antalet dödade journalister i Mexiko minskade från 22 till sex.

Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige:

– Det är naturligtvis glädjande att antalet journalister som dödas då de är ute på jobb fortsätter att minska. Det visar att det går att förändra. Men det sker samtidigt som Gaza bombas urskillningslöst och vi får rapport efter rapport om journalister som dödats i sina hem.

Att färre journalister dödats i samband med sitt arbete kan också delvis förklaras av slutet på de dödliga topparna i Irak och Syrien. Där dödades nästan 600 journalister i yrket mellan 2003 och 2022.

Också antalet fängslade journalister minskade under året. Totalt sitter 521 journalister nu fängslade, jämfört med 569 för ett år sedan. Kina toppar listan med 121 frihetsberövade journalister, nästan en fjärdedel av det totala antalet fängslade journalister i världen.

54 journalister sitter just nu som gisslan, varav 38 i Syrien.
 

FAKTA

Sedan 1995 har Reportrar utan gränser (RSF) presenterat en årlig sammanfattning av våld och övergrepp mot journalister. Sammanfattningen bygger på exakta uppgifter som samlats in från den 1 januari till den 1 december det aktuella året. Siffrorna i 2023 års sammanställning omfattar professionella journalister, icke-professionella journalister och mediearbetare. RSF samlar in detaljerad information för att med säkerhet eller stor sannolikhet bekräfta att frihetsberövandet, bortförandet, försvinnandet eller dödsfallet för varje journalist var en direkt följd av deras journalistiska arbete. Denna metod kan förklara skillnaderna mellan dessa siffror och andra organisationers siffror.

Fler videos
Fler avsnitt