Gå direkt till textinnehållet

Tre tidningar klandras

Aftonbladet, Norrbottens-Kuriren och Göteborgs-Tidningen klandras av Pressens opinionsnämnd.

Aftonbladet, Norrbottens-Kuriren och Göteborgs-Tidningen klandras av Pressens opinionsnämnd.

Norrbottens-Kuriren publicerade en artikel om en kvinna som nått förlikning med sin bank efter att hon stämt den på runt 700 000 kronor. Stämningen berodde på att hennes före detta man hade tillåtits ta ut pengar från hennes konto utan fullmakt.

I artikeln fick inte mannen redovisa sin version av händelserna. Enligt honom var kontot där större delen av uttagen gjordes ett gemensamt konto och pengarna hade använts i parets gemensamma ekonomi. Därför bör tidningen klandras, enligt PON.

Annons Annons

Den 16 mars 2006 publicerade Göteborgs-Tidningen, GT, en artikel med rubriken ”Tjejbråket slutade med misshandel”. I ingressen namngavs två flickor med förnamn.

Den ena åtalades för misshandel, efter att ha slagit ett ölglas i huvudet på den andra.

I artikeln antyddes vilken stadsdel flickorna bodde i, och det angavs när och var slagsmålet hade ägt rum. Detta i samband med publiceringen av förnamnet gjorde att det för en viss krets var enkelt att identifiera flickorna. Enligt PON hade artiklarna enkelt kunnat anonymiseras, men nu tillfogades den åtalade flickan en publicitetsskada som inte bör accepteras. Därför klandras tidningen.

Aftonbladet klandras, efter att ha namngivit en kvinna vars hund bitit en fyraåring. Kvinnan är gift med en känd åklagare, och Aftonbladet ansåg därför att det var motiverat att publicera både hennes och åklagarens namn.

Även om åklagaren och hustrun äger hunden tillsammans saknar han anknytning till brottet. Allmänintresset för händelsen var inte tillräckligt stort för att publicera kvinnans namn ansåg PO. PON höll med och Aftonbladet klandras.

ks@journaliste.se

Fler avsnitt
Fler videos