Gå direkt till textinnehållet

Tre journalister dödade i Bagdad

Tre journalister dödades i dag i Bagdad. Två personer dog när en amerikansk stridsvagn besköt presshotellet Palestine. En person dog när amerikanskt flyg besköt TV-stationen al-Jaziras kontor.

Tre journalister dödades i dag i Bagdad. Två personer dog när en amerikansk stridsvagn besköt presshotellet Palestine. En person dog när amerikanskt flyg besköt TV-stationen al-Jaziras kontor.

Taras Protsyuk, en ukrainsk kameraman som arbetade för Reuters och Jose Couso, kameraman för spanska Telecinco dödades när en amerikansk stridsvagn på tisdagsförmiddagen besköt Palestine Hotel i Bagdad. Frilansarna Urban Hamid och Åsne Seierstad, som båda bor på hotellet, klarade sig oskadda från attacken.

Skottet avlossades av en amerikansk stridsvagn, enligt uppgift för att slå ut en krypskytt. Det träffade högt upp, på den 15:e våningen, där nyhetsbyrån Reuters har sitt kontor.

Protsyuk, som arbetat för Reuters sedan 1993 och bland annat bevakat krig i Tjetjenien, Bosnien, Kosovo och Aghanistan, dog omedelbart. Couso skadades så illa att han dog, två timmar efter attacken.

Tre andra Reutersanställda skadades, uppger engelska The Guardian .Dubais television al-Arabiya rapporterade också att dess kontor på 17:e våningen skadats, enligt AFP.

Aftonbladets korrespondent, frilansen Urban Hamid, är en av de många journalister som bor på hotell Palestine.

– Vi har varit i kontakt med Urban Hamid och han är oskadd, berättar Niklas Silow, redaktionschef på Aftonbladet.

Hamid befann sig på hotellets parkeringsplats när hotellet attackerades.

Rör de sig ute på stan?

– De rör sig i närheten av hotellet, och för övrigt deltar de i bussturer som organiseras av informationsministeriet, berättar Niklas Silow.

Till aftonbladet.se säger Hamid:

– Vi är alla väldigt chockade.

Även Åsne Seierstad, som rapporterar för norska NRK, svenska SVT, och Dagens Nyheter, fanns på hotell Palestine.

– Hon har ett kontor på sjunde våningen där hon befann sig. Hon hörde smällen men trodde först inte att den egna byggnaden var träffad, säger Knut Erik Holm, journalist på NRK.

På morgonen i dag meddelade al-Jazira att fotografen Tarek Ayoub dödades i en amerikansk flygräd, rapporterar Reuters. En reporter på al-Jazira skadades lätt i samma attack.

Antalet döda journalister eller andra medarbetare i nyhetsorganisationerna i Irak uppgår nu till tolv. Fem personer är anmälda saknade.

Fler avsnitt
Fler videos