Tomas Backlund. FOTO: Tor Johnsson

Tomas Backlund ny vice ordförande i Journalistförbundet

7 december, 2018

Journalistförbundets styrelse har utsett Tomas Backlund att efterträda Ulrika Hyllert som vice ordförande när Hyllert blir ordförande den 1 februari 2019. Han anser att en av de viktigaste frågorna att driva just nu är kampen mot hoten mot medier. ”Journalistförbundet ska vara den starkaste kraften mot hoten mot journalistiken och yttrandefriheten”, säger Tomas Backlund.

Journalistförbundets nuvarande ordförande Jonas Nordling börjar den 1 februari att arbeta som chefredaktör för tidningen Dagens Arena. Då kliver förbundets nuvarande vice ordförande Ulrika Hyllert in som ny ordförande.

På sitt ordinarie möte i går torsdag utsåg Journalistförbundets styrelse Tomas Backlund till ny vice ordförande efter Ulrika Hyllert. Tomas Backlund har varit förbundsstyrelseledamot i Journalistförbundet sedan 2014 och sitter i förbundets arbetsutskott. Han är också ordförande i journalistklubben vid Mittmedia.

– Det känns både oerhört roligt och väldigt hedrande att få det här uppdraget och förtroendet, säger Tomas Backlund till Journalisten.

Vad tar du med dig in i arbetet som vice ordförande?
– Mina erfarenheter från fem år som ordförande för den största journalistklubben inom dagspress, på ett bolag som har haft det oerhört tufft både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt. Jag har också erfarenhet från två avtalsrörelser och har en viss förståelse för ekonomiska frågor. Jag har, liksom alla som har sådana här förtroendeuppdrag, ett stort rättspatos. Men jag tar framför allt med mig en stor nyfikenhet på människor.

Hur vill du utforma vice ordförandeskapet?
– Jag måste nog ge ett ganska tråkigt svar på den frågan. Det har gått så fort att vi inte har kunnat diskutera internt hur arbetsfördelningen ska läggas upp. Det handlar först och främst om vad Ulrika vill. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra, med våra olika erfarenheter, från public service och från dagspress. Sedan förändrar detta egentligen ingenting, förbundsstyrelsen har ett uppdrag från kongressen som vi ska genomföra oavsett vem som är ordförande eller vice ordförande.

Vilka frågor ser du som viktiga att driva som vice ordförande?
– Det finns hur många frågor som helst man skulle kunna rada upp. Arbetsmiljöfrågorna och medlemsrekryteringen är oerhört viktiga, till exempel. Jag skulle önska att man kunde få arbetsgivarsidan att förstå att de digitala förändringarna leder till ständiga försämringar arbetsmiljömässigt, och att arbetsmiljön påverkar sista raden i bokslutet.

Men det finns en fråga som Tomas Backlund ser som just för tillfället strategiskt överordnad:

– Branschen har aldrig tidigare varit så utsatt för en så stor press från så många håll samtidigt. Bland annat är yttrandefriheten under angrepp, det är bara att titta på utvecklingen för public service i andra länder, och de angrepp som journalister på public service får utstå i Sverige. Samma typ av attacker riktas även mot privatägda medier, men mer utspritt och på ett annat sätt, i ett slags lågintensivt krig. Public service är ett tacksamt mål för dem som vill angripa yttrandefriheten.

– Det är en skrämmande utveckling som vi måste vända. Där vill jag att Journalistförbundet ska jobba ännu hårdare och vi ska bli bättre på att lyfta fram journalistikens roll i demokratin. Vi ska vara den starkaste kraften mot hoten mot journalistiken och yttrandefriheten, säger Tomas Backlund.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies