Gå direkt till textinnehållet

Tillverkningen av presskort pausas – medlemmar kan bli utan under hösten

I slutet av oktober planerar Journalistförbundet att sluta utfärda fysiska presskort och gå över till digitala. Nu meddelar företaget som producerar de fysiska korten att de tillfälligt pausar sin tillverkning, vilket medför att det kan bli rush till presskortshandläggarna för dem som vill hinna få ett sista fysiskt presskort.

– Vi hade aldrig trott att vi skulle kunna få besked om detta med så kort varsel. Det drabbar medlemmar som är i behov av ett presskort, säger Journalistförbundets ekonomichef Eva-Maria Kollberg i ett pressmeddelande.

Företaget Idemia, som tillverkar Journalistförbundets presskort, har aviserat att de pausar sin tillverkning för att testa ny teknik. För Journalistförbundets del innebär produktionsstoppet att presskortshandläggarna behöver hantera alla nya ansökningar senast den 17 oktober fär att de ska hinna tryckas innan Idemas planerade stopp.

”Planen har varit att kunna erbjuda medlemmar fysiska och digitala presskort parallellt under slutet av året. Efter beskedet från Idemia ser det i stället ut som att vi under en period inte kommer kunna utfärda några presskort alls”, uppger Eva-Maria Kollberg.

Annons Annons

Idema har också haft problem med att tillverka redan beställda kort, vilket har inneburit att medlemmar i Journalistförbundet som beställt presskort efter sommaren har fått vänta på att få ett nytt kort att hämta ut. 

Läs mer om presskortsstoppet på Journalistförbundets hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos