Gå direkt till textinnehållet

Tillåtet läcka information ur förundersökningar

JK inleder inte förundersökning mot en polisman som läckt information ur en förundersökning till Helsingborgs Dagblad. Det står polisen fritt att läcka information ur förundersökningar med skydd av meddelarfriheten, konstaterar JK.

Att lämna uppgifter ur en förundersökning är inte ett brott mot tystnadsplikten. Det slår nu Justitiekanslern fast i ett beslut. Ärendet rör en polisman som läckt information om en polisanmälan om ofredande till Helsingborgs Dagblad. Anmälaren ansåg att polisen brutit mot tystnadsplikten när information lämnats vidare till tidningen.

JK konstaterar att förundersökningssekretess och sekretess för enskildas personliga och ekonomiska förhållanden inte är så kallade "kvalificerade tystnadsplikter" som bryter meddelarfriheten. Polismannen har varit i sin fulla rätt att utnyttja meddelarfriheten.

Röjandet av uppgifter ur den aktuella förundersökningen kan därför inte heller anses utgöra brott mot tystnadsplikten, anser JK, som därför avslår anmälarens begäran att inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

Fler avsnitt
Fler videos