Gå direkt till textinnehållet

Tiktok ska locka ungdomar till Forskning & Framsteg

Är Tiktok svaret på hur man når 16- till 24-åringar med vetenskapligt material? Det hoppas tidskriften Forskning & Framsteg, som rekryterar en Tiktok-redaktör.

Jonas Mattson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg, säger att målet i första hand är att öka spridningen av bra vetenskaplig journalistik i den åldersgruppen.

– Det är den åldersgrupp där vi är svagast idag.

Tiktokredaktören ska producera vetenskapsjournalistik på Tiktok, Instagram och Youtube.

Annons Annons

– Helt enkelt kortare rörliga format. Vi kommer att jobba i olika format, från att ett ”talking head” berättar om en nyhet, kanske mot en green screen med bilder som illustrerar nyheten, till att redaktören intervjuar en reporter på tidningen, eller att vi filmar en forskare som själv berättar in i kameran. Formaten kommer vi att utveckla under satsningens gång, säger Jonas Mattsson.

Det behöver inte vara några särskilt inriktade ”ungdomsämnen”, utan kan handla om alla de stora utvecklingsfrågorna som engagerar unga och andra åldersgrupper, enligt Jonas Mattsson.

– Till exempel AI-utvecklingen, klimatfrågan, genetik, hjärnforskningen, energiomställningen, det nya James Webb-teleskopet som ger oss en helt ny sorts bild av universum, alla de här områdena är intressanta. Sedan kanske man kan jobba med olika tonfall och det är det som vi ska hitta fram till med hjälp av den här redaktören.

Andra mål med den nya tjänsten är att generera trafik till FoFs sajt, som har både låst och öppet material, och i ett mer långsiktigt perspektiv att bygga läsar- och tittarrelationer.

Fler avsnitt
Fler videos