Gå direkt till textinnehållet

Tidning ger romer hopp

Dik Manusch, som betyder ”se människan” på romani, är namnet på en nystartad tidning som görs av ideella krafter och säljs av EU-migranter i Västerbotten. Nu har tidningen blivit rikskändis och samtal förs om att ge ut den på flera orter.

– När vi drog igång projektet kunde vi aldrig ana att det skulle vara så mycket arbete med att göra en tidning. Men det var väldigt roligt och vi lärde oss mycket, berättar Helen Hugosson Strandemo, som är ansvarig utgivare.

Idén till Dik Manusch uppstod när en av de personer som i dag säljer tidningen undrade om de inte skulle kunna göra en tidning som Situation Stockholm som säljs av bostadslösa. Helen Hugosson Strandemo och Britt-Inger Lundqvist, som är redaktör, nappade på idén och undersökte vad som krävdes för att göra det. Sedan lade de ut ett upprop på Facebook som genererade väldigt mycket material.

Föreningen Sams som gör tidningen får in material av privatpersoner, journalister och fotografer. Personal på tidningen Norran engagerade sig och hjälpte till med layout och grafik. Det är även Norran som finansierar kostnader för tryck.  

– De som bidrar med material är både professionella och amatörer. Det viktigaste var att det blev en mix av material med fokus på romer och deras situation i bland annat Rumänien.

Frågan om EU-migranter tenderar att röra upp en del känslor och därför hade redaktionen inför första numret av Dik Manusch samtal med polisen som gav tips och råd om säkerhet.

– Motståndet som vi möter kommer ofta från folk som inte tycker vi ska ha några migranter alls. Och de åsikterna uttrycks ofta på sociala medier. Vi har fullt sjå med att hålla hemsidan ren, säger Helen Hugosson Strandemo.

Men hon menar att om man gör en sådan tidning så måste man vara beredd på negativa reaktioner och ta debatten.

– Det är dags att vi börjar prata om de fattiga migranterna och deras situation.

Dik Manusch – Se människan kostar 50 kronor som går oavkortat till försäljaren. Första numret trycktes i 10 000 exemplar och gavs ut i januari i år. Nu har föreningen Sams planer på att söka tillstånd för att Dik Manush ska kunna bli en periodisk tidskrift. Det finns också ett intresse för att ge ut tidningen i flera andra städer för att på så sätt hjälpa fattiga EU-migranter att bli självförsörjande.

Fler avsnitt
Fler videos