Gå direkt till textinnehållet

Tidigare FGJ-ordförande donerar pengar till gräv

13 tidigare ordförande för Föreningen grävande journalister går ihop i en donation till Grävfonden – och uppmanar fler att följa efter.

FGJ startade insamlingsstiftelsen Grävfonden 2016 för att fler än de största redaktionerna ska kunna ägna sig åt granskande journalistik. Fonden delar ut stipendier för vidareutbildning och har ett kapital på 1,7 miljoner kronor men vill nå upp till 10 miljoner för långsiktigt tryggade utbildningsinsatser.

Nu går 13 av de 16 personer som hittills har lett FGJ sedan starten 1990 ihop i en gemensam donation till Grävfonden. Tillsammans skänker de 28 000 kronor, skriver Grävfonden i ett pressmeddelande. Signalen de vill skicka är att den granskande journalistiken är viktig och behöver främjas.

Samtidigt uppmanar de kollegor och medieföretag att skänka till fonden. Tidigare har bland andra Sven Hagströmer och David Lagercrantz skänkt större summor, men arbetet att hitta donatorer går trögt, skriver fonden:

Annons Annons

”Många mindre gåvor är en annan möjlighet att stärka fonden (…). Vi som har representerat föreningen vet vilken betydelse den grävande journalistiken har för att belysa enskilda missförhållanden och allmänna samhällsproblem.”

 

Fler avsnitt
Fler videos