Gå direkt till textinnehållet

Thomas Michélsen, DN ”Dom försöker få tyst på mig”

DNs reporter Thomas Michélsen har utsatts för en rad påhopp i samband med att han grävt i fallet Alcalá.– Kritiken är absurd. Jag ser den som ett försök att få tyst på mig, säger Thomas Michélsen.

DNs reporter Thomas Michélsen har utsatts för en rad påhopp i samband med att han grävt i fallet Alcalá.

– Kritiken är absurd. Jag ser den som ett försök att få tyst på mig, säger Thomas Michélsen.

Thomas Michélsen var tidigare chef för ett par reportrar som skrev kritiskt om chefen för Sjöfartsverket. I DN kritiserade Alcalá artikeln varefter Michélsen i en replik försvarade sina reportrar.

Annons Annons

Inte minst vänner till Alcalá har hävdat att Michélsen därmed är jävig.

I Wilhelm Agrells text i Sydsvenskan kallas Thomas Michélsen för ”den mediale åklagaren”. Enligt Agrell har Michélsen ”dammsugit Sverige och Latinamerika efter varje omständighet som kunnat vändas mot Alcalá”.

På Expressens kultursida frågar sig Per Wirtén om DN låter Thomas Michélsen göra jobbet som en hämnd för att Alcalás DN-kritiska artiklar retat tidningens nyhetsavdelning. Wirtén framhåller att Alcalá även kritiserat Bonnierkoncernen. ”Budskapet är enkelt – känn dig fimpad”, skriver Wirtén. Nils Gunnar Nilsson är kulturredaktör på Sydsvenskan och vän till Jesus Alcalá sedan många år. Han menar att Thomas Michélsen skrivit sina artiklar ”med illa dold skadeglädje”. Nils Gunnar Nilsson vet ”in i märgen” att Jesus Alcalá är oskyldig och kräver att Michélsen lämnar tillbaka ett pris han fått för tidigare avslöjanden.

Thomas Michélsen tycker det är absurt att hans tidigare polemik i DN mot Alcalá lett till anklagelser om jäv.

– Det korta inlägg jag då skrev får en del kulturskribenter till att jag är dödsfiende med Alcalá. Det är verkligen en annan värld. I min värld blir jag inte dödsfiende med en människa som en gång kritiserat mig och som jag en gång gett en replik.

Michélsen framhåller att han inte känner Alcalá och att deras enda kontakt är att de för många år sen haft ett kort samtal.

– Finns det någon journalist som varit med några år som inte blivit kritiserad av någon människa? Ska han sen då inte kunna skriva ett enda ljud om denna människa? Det är så dumt så det är inte sant, tycker Thomas Michélsen.

Har du någon gång funderat på att lämna över Alcaláhistorien till någon annan reporter på grund av kritiken?

– Varför skulle jag göra det när kritiken inte är berättigad?

DNs ansvarige utgivare Joachim Berner säger att han aldrig övervägt att sätta någon annan reporter på Alcaláfallet.

– Jag har aldrig känt att Thomas skulle vara i affekt eller drivas av sådana motiv i förhållande till Jesús. Det vore konstigt om journalister på DN skulle vara jäviga så fort de blir angripna. I så fall skulle jag också vara jävig.

Fler avsnitt
Fler videos