Gå direkt till textinnehållet

Tävlan mellan SVT-regioner ställer kolleger mot varandra

Årliga uppsägningar av fast anställda inom SVT blir nu en del av vardagen. – Regionerna tvingas bjuda under varandra när det gäller kostnaderna för olika program. Det främjar inte kreativiteten, varnar sektionsordförande Maria Brännström.

Årliga uppsägningar av fast anställda inom SVT blir nu en del av vardagen.
– Regionerna tvingas bjuda under varandra när det gäller kostnaderna för olika program. Det främjar inte kreativiteten, varnar sektionsordförande Maria Brännström.

Inom SVT tävlar de olika regionerna mot varandra om att få göra program efter presenterade idéer. Den som lyckas väl får större uppdrag och mer pengar. Nästa år tär större idrottsevenemang som OS och VM i fotboll på programbudgeten, och valbevakningen kräver sina resurser.

SVT Nord har förlorat stora uppdrag som 24 Konsument.

Annons Annons

– Vi har inte lyckats sälja in tillräckligt mycket för att behålla så stor personal, konstaterar enhetschef Olov Carlsson som därför varslat om att 13 tjänster, varav åtta reportertjänster, i Umeå, Luleå, Sundsvall och Skellefteå ska bort.

SVT beslutade i våras att inte längre använda sig av projektanställningar för att få en flexibel arbetsstyrka. Istället skulle fler få fast jobb, men också bli av med det när personalen inte behövdes längre. Resultatet blir som vanligt att de sist anställda nu sitter löst.

bryt

På SVT Fiktion anställdes förra året ett 20-tal personer sedan fackklubbarna påpekat de felaktiga anställningsförhållandena. Nu ska tio tjänster bort, meddelar chefen Eva Hamilton.

– Vi har helt enkelt inte jobb till dem, säger Hamilton som uppger att det rör sig om främst produktionspersonal.

På SVT Syd ska facket och ledningen i november förhandla om neddragningar bland personalen i Malmö och Växjö. Enligt enhetschef Carina Brorman finns ingen direkt koppling till att man inte lyckats sälja in tillräckligt mycket idéer till nya program. Istället kräver de program som nu ska göras mer arbete med direktsänd studio och mindre med reportageinslag. Vilka grupper och hur många tjänster som berörs vill Brorman inte gå in på, men i slutändan kommer det sannolikt att innebära uppsägningar.

– Detta är något vi får vänja oss vid inom företaget. Det skulle vara önskvärt om justeringarna i framtiden kan ske en gång om året, säger Carina Brorman.

bryt

Hos de fackligt aktiva journalisterna i Norrland sprider sig nu ett missnöje med hur systemet inom SVT ställer kolleger mot varandra. Eftersom man redan nu fått klartecken för nya program under hösten 2006 inom regionen, kommer det dessutom paradoxalt nog att snart bli tal om nyanställningar i SVT Nord.

– Det blir väldigt ryckigt, och inte bra för kreativiteten, säger Maria Brännström, sektionsordförande i Umeå, och fortsätter:

– Dessutom är det väldigt farligt fackligt om våra kolleger på andra orter inom företaget blir våra värsta fiender. Konkurrensen blir inte stimulerande på det sättet.

Maria Harning, sektionsordförande i Sundsvall, tror att förfarandet kommer att leda till sämre arbetsmiljö.

– Vi får ju hela tiden höra att vi ska komma med nya programidéer, annars kanske vi blir av med jobbet. Det ska i praktiken ske på tid då man är i produktion. Och all tid för eftertanke och idéutveckling tas bort för att kunna göra så billiga program som möjligt.

bryt

Enhetschef Olov Carlsson tycker att skillnaden inte blir så stor mot förut när ofta samma personer åkte in och ut ur företaget, fast då med projektanställningar istället.

– Men det kommer att bli ryckigt så länge vi ska anpassa bemanningen efter vilka program vi gör, säger han.

ck@journalisten.se

Fler avsnitt