Gå direkt till textinnehållet

Talibanerna förbjuder internationella medier – och griper journalister

Sedan i lördags har talibanstyrkor gripit sju journalister i Afghanistan och förbjudit utsändningar av nyheter från BBC, Deutsche Welle och Voice of America i landet.

Journalisten berättade igår att nyhetsnotiserna från brittiska BBC har tagits bort från tv-sändningar i Afghanistan efter påtryckningar från talibanerna. Även Deutsche Welles och Voice of Americas nyhetsnotiser stoppas nu i landet.

Sedan i lördags har talibanstyrkor gripit och förhört minst sju afghanska journalister. Flera av dem har släppts. En av dem är är Mirwais Atal, chef för den oberoende lokala radiostationen Zema Radio, som greps i lördags och släpptes i måndags. Enligt uppgift ska han vara misstänkt för att ”hysa feministiska åsikter”.

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att den afghanska regimen slutar trakassera och gripa journalister, samt att de som sitter frihetsberövade släpps.

Annons Annons

”Dessa godtyckliga frihetsberövanden och publiceringsförbud riktade mot flera större internationella nyhetsförmedlare förstör den en gång blomstrande mediesektorn i landet och fråntar det afghanska folket tillgång till viktig information”, säger Steven Butler, CPJs programkoordinatör för Asien.

Fler videos
Fler avsnitt