Gå direkt till textinnehållet

Talentumklubben: ”Affärsidén funkar inte”

Bemanningsupproret Journalistklubben på Talentum ger sitt fulla stöd till de bemanningsanställdas krav på bättre arbets- och anställningsvillkor. ”Sämre villkor ger inte bättre journalistik”, skriver klubben i ett uttalande.

Journalistklubben på tidskriftsförlaget Talentum har antagit ett uttalande till stöd för det pågående bemanningsupproret, som nu går in på sin andra vecka.

Här är hela uttalandet:

”Bemanningsföretag och outsourcing har fått fäste i Mediesverige. Anställda journalister sparkas ut och ersätts med produktionsbolag, bemanningsanställda och frilansar. Det framstår allt tydligare att arbetsgivarnas enda skäl är att minska kostnaderna. Affärsidén – i brist på andra – är att betala mindre för samma jobb. 

Våra kolleger och arbetskamrater på bemanningsföretag, produktionsbolag och frilansar förväntas jobba lika bra och lika mycket till lägre löner och arvoden, med sämre villkor och under otryggare förhållanden. Det är varken troligt eller önskvärt att det fungerar som arbetsgivarna tänkt. Sämre villkor, hot och otrygga förhållanden är inte den affärsidé som leder till bättre journalistik, eller ’must have content’ som framtidens digitala läsare är beredda att betala för. 

Journalistklubben vid Talentum, med medlemmar på Affärsvärlden, Ny Teknik, Lag & Avtal, Arbetarskydd och Dagens Media, stödjer till fullo de bemanningsanställdas krav:

Bemanningsanställda ska ha samma arbets- och anställningsvillkor som de fast anställda. ”

Fler avsnitt
Fler videos