Gå direkt till textinnehållet

”Taktiken mot UG påminner om Trump”

Uppdrag gransknings producent Axel Gordh Humlesjö menar att det finns ”oroande likheter” mellan Trumprörelsens attacker mot medierna och metoderna som använts för att ”skadeskjuta” UGs omdebatterade Metoo-program. UPPDATERAD

I DN Kultur skriver Axel Gordh Humlesjö om hat, hot och lögner riktade mot UGs reporterteam, om massanmälningarna till Granskningsnämnden (över 850 anmälningar på två dygn) och om de falska uppgifterna som spreds om att reportern Lina Makboul skulle vara vän med Fredrik Virtanen.

Bara för att vara tydlig: det är bra att man kritiserar och anmäler våra program. (…) Men detta handlar om något annat. Om samordnade attacker mot ett reportage som inte ens har hunnit sändas, om vantolkningar av fakta och medvetet planterade lögner, skriver Gordh Humlesjö.  

Han fortsätter:

Annons Annons

Det finns förstås en logik i att den alternativa högerns metoder sprider sig till fler miljöer. Vad som skrämmer mig mer är dock hur även journalister skickat vidare lögner och skvaller eller förvrängt reportagets uppgifter i stället för att faktiskt beskriva vad som kommer fram.

Även journalistklubben på SVT fördömer i ett uttalande ”den våg av smutskastning, hat och personangrepp som riktats mot enskilda medarbetare på Uppdrag granskning före och efter förra veckans program”. 

Läs också Journalistens intervju med Lina Makboul och vår artikel om branschens reaktioner på reportaget.

Fler avsnitt
Fler videos