Gå direkt till textinnehållet

Kraftiga reaktioner efter UGs reportage

UPPDATERAD. Uppdrag gransknings reportage om Metoo och medierna har lett till en våg av reaktioner i branschen. Bland annat riktar SvDs chefredaktör Fredric Karén kritik mot andra mediechefer för att de inte ställer upp på intervju och Granskningsnämnden har fått in 592 anmälningar mot programmet.

Journalisten har tidigare skrivit om kritiken mot UGs reportage. Igår intervjuade Journalisten även reportern Lina Makboul som står bakom reportaget. Sedan programmet sänts har åsikterna varit många och heta om programmet. 

I en text i den egna tidningen är Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén kritisk till att andra chefer inte ställde upp och diskuterade publiceringarna i UG. Men i stort är det inget som Karén anser att SvD borde ha gjort annorlunda kring sina publiceringar om Fredrik Virtanen.

”Däremot så borde vi ha varit öppna med att vår reporter Jenny Nordberg, som var en av de två reportrar som gjorde granskningen, själv hade en negativ erfarenhet av Virtanen efter att han vid ett tillfälle ska ha kallat Jenny för hora. Det gick hon själv ut med i sociala medier, men det borde vi förstås ha berättat om i vår rapportering. Jenny har inga problem med att hålla isär det som hänt henne privat och det hon granskar professionellt. Hon har heller inte jobbat ensam med den här granskningen, det har varit två reportrar och flera redaktörer som varit med och bedömt källorna”, säger Fredric Karén bland annat.

Annons Annons

I onsdags menade Aftonbladets Åsa Linderborg i en debatt i SVTs Aktuellt att även potentiella brottssoffer behöver tåla granskning. Det handlar om publicistiska principer.

”Det är väldigt allvarliga anklagelser, anklagelser om grovt brott, som dessa kvinnor riktar mot Virtanen. Då får man räkna med att bli granskad. Det är obehagligt för kvinnorna att bli ifrågasatta, men det obehaget får man väga mot obehaget att bli anklagad för att vara våldtäktsman och att förlora sitt arbete. Det kan inte vara en tävling i martyrskap”, menade hon.

Samtidigt skriver företrädare för olika Metoo-upprop, i en text på SVT Opinion, att anledningen till att de inte ställde upp på intervju var att UGs frågor skulle handla om utgivarbeslut. Då såg de ingen relevans med att medverka. De menar nu att en felaktig bild sprids att de uppmanat andra att inte tala med medier.

”Det stämmer inte, och om Uppdrag granskning inte bara citerat lösryckta delar ur ett Facebook-inlägg som delats så hade det också framgått i reportaget”, skriver de och fortsätter:

“Vi har etablerat kontakt och kommer höras framöver, men har hittills bara bett om information utan att tacka vare sig ja eller nej till medverkan. Hur ni gör i era respektive upprop är förstås helt upp till er, men vi råder er att vara försiktiga. Tacka inte ja till intervjuer innan ni vet vad intervjun går ut på eller vad vinkeln är”, skriver de.

Här kan du också se vad Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson själv skriver om Metoo-granskningen.

Samtidigt meddelar Granskningsnämnden (GRN) att de redan vid lunchtid på torsdagen fått in 592 anmälningar mot programmet.

”De flesta verkar anse att programmet håller Aftonbladetprofilen om ryggen, som att han är ett offer”, säger Carina Jakobsson vid GRN till DN.

sajten skriver GRN själva om saken.

"Vi har inlett vår handläggning av anmälningarna. Det går i nuläget inte att uppge hur lång handläggningstiden kommer att bli", menar de.

Fler avsnitt
Fler videos