Gå direkt till textinnehållet

Tablån i P1stuvas om

Nästa år kommer P1 att få nya program om ekonomi, hälsa, jämställdhet och familj. Program som liknar varandra läggs ned och nya skapas. Det säger Hanna Stjärne, P1s programchef.

Nästa år kommer P1 att få nya program om ekonomi, hälsa, jämställdhet och familj. Program som liknar varandra läggs ned och nya skapas. Det säger Hanna Stjärne, P1s programchef.

Ett av de tydligaste uppdrag Hanna Stjärne fick då hon tillträdde som programchef för P1 vid nyår var se över de närmare hundra program som sänds i P1 och undersöka var det gick att spara pengar. Hela Sveriges Radio har ett sparkrav på sju procent vilket kommer att påverka hela programutbudet.

– Program som är ganska lika varandra har vi inte råd med längre. Vi måste jobba mer ihop och integrerat. Det är detta som ligger bakom en del av besluten om ändringen i programtablån, säger Hanna Stjärne.

Det feministiska programmet Freja och jämställdhetsprogrammet Lika villkor, som produceras i Umeå, är två sådana program som Hanna Stjärne anser har ett likvärdigt innehåll och därför kan slås ihop. Till nyår läggs programmen ned och ett nytt kommer att utarbetas.

– P1 kommer att fortsätt att ha ett program som handlar om jämställdhet och feminism. Umeå har lång tradition att bevaka dessa frågor. Jag kommer att fråga om de vill göra ett nytt program. Men vi har bara möjlighet att göra ett program. Hur det ska låta kommer vi att diskutera under hösten, säger Hanna Stjärne.

Besviken redaktion

Gunilla Nordlund, projektledare för Freja, är naturligtvis besviken över att programmet som startade som Radio Ellen 1982 läggs ned. Hon är orolig för att redaktionens långa tradition att bevaka genusfrågor, feminism och jämställdhet kan gå förlorad då programmet försvinner.

Freja hade 2,75 tjänster och Lika villkor två. Det nya jämställdhetsprogrammet kommer att ha två anställda.

– Vem tar på sig att göra ett program med så få medarbetare. Vi satt och planerade inför hösten. Nu detta. Vi är chockade. Kraften har gått ur oss, säger Gunilla Nordlund.

Hanna Stjärne säger att hon vill ta frågan om jämställdheten ett steg längre.

– Det gäller inte bara att vi har ett program om jämställdhet, utan att vi även utövar den i praktiken. Jag tänker lyfta fram kvinnliga programledare och ge kvinnor större plats. Där kommer jag att göra förändringar som kommer att höras i P1 efter årsskiftet.

Nya program

Det går även rykten om att Ekonomiska klubben, som produceras i Malmö, ska läggas ned efter årsskiftet. Hanna Stjärne vill varken dementera eller bekräfta, men säger att ett nytt ekonomiprogram, som ska produceras från Malmö, kommer att starta efter nyår.

Enligt Hanna Stjärne kommer det nästa år även att starta nya program som handlar om familj och hälsa. Vart de ska produceras är ännu inte klart. P1 kommer även att satsa på kultur och grävande journalistik.

Fler avsnitt
Fler videos