TÅ och ST publicerade namn på mördade barn

15 januari, 2021

MEN-beslut Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Tidning och Allehanda.se fälls av Mediernas Etiknämnd för att ha publicerat bild på en gravsten där mördade syskons namn framgick.

Den 11 maj förra året publicerade Tidningen Ångermanland och Sundsvalls Tidning ett reportage om ett uppmärksammat trippelmord som inträffat på dagen tio år tidigare, då en ung man dödat sin styvpappa och sina två halvsyskon. Artikeln publicerades också på sajten Allehanda.se.

I artikeln framkom de mördade barnens namn genom ett fotografi på deras gravsten. Av artikeln framgick vilken gata mordet begicks på, och bild på huset publicerades.

De mördade barnens mamma, som fortfarande bor i huset, anmälde publiceringarna till Medieombudsmannen (MO). MO anser att artikeln innehåller integritetskränkande uppgifter som endast haft begränsat allmänintresse, och att anmälaren orsakats en oförsvarlig publicitetsskada.

Mediernas Etiknämnd instämmer i MOs bedömning och klandrar Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Tidning och Allehanda.se för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies