Gå direkt till textinnehållet

Sysslolösa journalister erbjöds reparera möbler

Byta däck, reparera skrivbord och sitta i receptionen – det är några av de uppgifter som den anställda på SVT i Malmö fick välja mellan i veckan. Ledningen menar att det skulle tolkas som frivilligt arbete. Och facket har godkänt listan.

Det senaste året har varit turbulent på SVT i Malmö. Man har förlorat flera programuppdrag, den kritiserade chefen Carina Brorman har slutat, och man har just genomfört nerdragningar med 65 tjänster.

Problemet när program försvinner är att folk får för lite att göra. Det har helt enkelt funnits för få arbetsuppgifter.

Så när de anställda på SVT i Malmö kom till jobbet i veckan fanns det mejl i deras brevlåda. I mejlet ombads de som inte hade något uppdrag just nu att inställa sig i snickeriet – det gällde både journalister, tekniker och annan personal.

I snickeriet fanns en lista med uppdrag som behövde göras, och det var bara att skriva upp sig och sätta igång. Det rörde sig till exempel om att sitta i receptionen, att reparera möbler och att byta däck på SVTs bilar.

Hos en del av journalisterna väckte listan irritation. Men listan är faktiskt förankrad hos facket.

Kenneth Sundin, ordförande för facket centralt på Sveriges Tele­vision, medger att han blev tillfrågad om det var okej att skicka ut den.

–Jo, men det är frivilligt om man vill utföra arbetsuppgifterna. Vi har tolkningsföreträde när det gäller vad som ska räknas som journalistiska arbetsuppgifter, och det meddelade jag omedelbart, ­säger Kenneth Sundin. Arbetsplikten gäller inte för att byta däck, vi stöttar dem som inte vill.

–Vill någon göra jobben på listan är det okej. Men vi tycker ju det vore lämpligare om arbetsgivaren såg till att de anställda förkovrade sig i yrket i stället.

–Det kan också vara så, att i den turbulenta situation som varit, känner sig en del pressade att ställa upp och ta de här arbetsuppgifterna. Det är ju värsta mardrömmen för en journalist att hamna i kylan.

Jan-Åke Åkesson, är tillförordnad enhetschef i Malmö och ansvarig för personalen.

Har ni ont om vaktmästare och receptionister, Jan-Åke Åkesson?
– Nej det har vi inte ont om, men i en situation där personer tar ledigt eller har semester försöker vi lösa det inom huset

Är det rimligt med en arbetslista där journalister får reparera möbler?
­
–Jag har inte sett någon sådan lista och jag har inte fått några reaktioner från det lokala facket. Vi har inte lagt ut några sådana jobb!

Ni har inte lagt ut – men har ni ”erbjudit” dessa sysslor?
– När vi har svängningar i sysselsättningen där alla inte har fullt att göra, har jag uttalat ett behov av att lösa det på bästa sätt. Vi har ett gemensamt intresse att hitta lösningar utan att behöva gå utanför huset.

–Till exempel kan det handla om att inför flytten se över arkivmaterial, eller flytta möbler. Vi har även försökt hitta praktiskt framkomliga vägar i Stockholm och där har det fungerat på ett utmärkt sätt.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025