Sydsvenskan vidarepublicerar – frilansar i protest
Sydsvenskan vill vidarepublicera kulturartiklar i Trelleborgs Allehanda. Ersättning till skribenterna: 3 procent.Frilans Riks har skickat ett protestbrev.
Sydsvenskan har i ett brev till frilansarna informerat att man vill vidarepublicera artiklar som publicerats i Sydsvenskans kulturdel och i tidningssidan "Inpå livet" i systertidningen Trelleborgs Allehanda. Bägge tidningarna ägs av Skånemedia. För detta ska kulturartiklarnas frilansar ersättas med 3 procent av ursprungsarvodet, medan ersättningen till "Inpå livet" justeras på annat sätt.
Frilans Riks har gått i taket och pekar på att Journalistförbundet rekommenderar ersättningsnivån 50 procent för vidarepublicering i annan tidning.
– Erbjudandet om tre procent extra är bedrövligt. Vore det inte så sorgligt så skulle man skratta åt det, säger Åsa Ohlson, ordförande i journalistklubben Frilans Riks.
Hon har varit med om att för Frilans Riks räkning skriva ett protestbrev till Sydsvenskan, där man bland annat kritiserar att tidningsledningen påstår att Trelleborgs Allehanda och Sydsvenskan är två editioner av samma tidning.
– Varken läsare eller allmänhet uppfattar tidningarna som en och samma tidning. Påståendet är en manipulation med ord som tömmer begreppet "tidning" på all rimlig betydelse, fortsätter hon.
Journalistförbundets jurist Olle Willöf kommenterar Sydsvenskans agerande:
– Hanteringen är inte olaglig, men det är möjligt att den kan bedömas som oskälig i ett civilmål. Sydsvenskan och TA har olika namn och är olika tidningar om man utgår från själva namnet som kriterium för identiteten. Presenteras de dessutom för läsarna som skilda tidningar och säljs bägge två i samma försäljningsställe är det frågan om skilda titlar, säger Olle Willöf.
Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri anser dock inte att det är en frågan om vidarepublicering:
– Jag vänder mig mot ordet vidarepublicering, för det handlar om vad som i dag är två editioner av samma tidning. Vi har samma organisationsnummer och samma bolag.
Hon menar dessutom att hanteringen gagnar läsarna.
– Nu får läsarna av Trelleborgs Allehanda mer lokalt än tidigare genom att man byter ut TT Spektras material mot Sydsvenskans. Så ur läsarnas perspektiv är det ett lyft.
Vad tycker du om brevet som Frilans Riks skickade?
– Det är inte min sak att tycka till om hur facket väljer att arbeta, och egentligen heller inte om hur man definierar tidningstitlar. Min uppgift är att hålla tät kontakt med de frilansar som jobbar för oss.
Och de verkar alltså nöjda?
– Visst är det en komplicerad fråga. Vi står inför stora utmaningar i branschen och stora frågor dyker upp som många har undringar över. Jag har intrycket att de flesta är nöjda med dealen. Och vi har i nuläget inga planer på att ha liknande samarbete med Kristianstads-Bladet och Ystads Allehanda.
Enligt Journalistförbundets vice ordförande Arne König är detta ett klart försök att bryta mot upphovsrätten, och för att stoppa det framhåller han vikten av att frilansarna agerar samfällt och inte accepterar villkoren.
Åsa Ohlson önskar att Sydsvenskans frilansar trädde fram offentligt och protesterade mot förslaget, men säger sig inse att de kan vara rädda om sina jobb och därför inte vill protestera offentligt.
– Men det är en fråga som också borde beröra de fast anställda. På sikt innebär sådana här fulavtal att även de fast anställas jobb hotas. Solidaritet mellan fast anställda och frilansar är svår att nå, men i ett sådant här fall borde alla samla sig och säga ifrån, säger hon.
Journalisten har sökt Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström under torsdagen.