Gå direkt till textinnehållet

Sydsvenskan tillbaka i TU

Sydsvenskan kommer att gå med i Tidningsutgivarna senast vid årsskiftet. ”TU har blivit billigare och tydligare och därför har vi nu sagt att vi ska gå med igen”, säger Sydsvenskans VD Lars Dahmén till Journalisten. Samgåendet med HD har påverkat beslutet. UPPDATERAD.

I januari 2013 lämnade Bonniers morgontidningar Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Dagens Industri  TU. Nu ska Sydsvenskan åter gå med i organisationen som bland annat finansierar det pressetiska systemet PO/PON.

– TU har varit en spretig organisation och det har saknats en tydlighet, dessutom har det varit dyrt att vara medlem. Nu har det blivit billigare och tydligare, därför vill vi gå med igen, säger Lars Dahmén till Journalisten.

På vilket sätt har TU blivit tydligare?
– Man har fokuserat på färre områden som vi tycker är viktiga: momsen på digitalt innehåll, reklamskatten, den oklara bilden av reglerna för utländska spelbolag som vill annonsera samt public service intrång på det digitala området där tidningarna har sin framtid. Samt förstås det pressetiska systemet.

Har samgåendet med Helsingborgs Dagblad som ju är med i TU påverkat beslutet?
– Både ja och nej. Vi har fört samtal med TU länge, och vi hade gått med i TU oavsett om vi gått ihop med HD eller inte. Men affären gjorde att det blev viktigt att fatta ett beslut nu, så på så sätt har det påverkat.

DI och DN har inte fattat något beslut om återinträde, enligt uppgifter till Medievärlden.

Fler videos
Fler avsnitt