Gå direkt till textinnehållet

Sydafrikaresan Greider lät sig bjudas

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider tänkte följa med en kommunal delegation från Borlänge till Sydafrika. Strax före resan hoppade han av. Nu visar det sig att kommunen skulle betalt resan.– Jag uppfattade inte att jag var bjuden som chefredaktör, utan mer som privatperson, säger Greider.

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider tänkte följa med en kommunal delegation från Borlänge till Sydafrika. Strax före resan hoppade han av. Nu visar det sig att kommunen skulle betalt resan.

– Jag uppfattade inte att jag var bjuden som chefredaktör, utan mer som privatperson, säger Greider.

Delegationen skulle åka ner för att besöka Kimberley, en vänort till kommunerna Borlänge och Falun, som man har samarbete med. Greider blev inbjuden att följa med på kommunens bekostnad och tackade ja. Tre dagar före avresa, den 18 november, ställde han in.

– Jag tänkte inte resa för att bevaka evenemanget som reporter för DD. Snarare skulle jag få tillfälle att få information om något som verkade vara ett bra projekt, och lära mig mer om bistånd, säger Greider. Jag hoppade av när det kom fram att SIDA-pengar varit inblandade i regeringens pr-jippo där nere.

Du tyckte inte det var olämpligt att du som chefredaktör åker ner på någon annans bekostnad?

– Nej, jag hann väl inte riktigt reflektera över det där. Jag var alldeles ny som chefredaktör då jag fick inbjudan. Men det var helt klart ett misstag att tacka ja till att börja med. Det var klantigt, och det får bli en läxa för mig.

Göran Greider tillägger att han nog inte hade sett något fel i att tacka ja till resan som fri skribent och debattör, om syftet varit för att fortbilda sig i biståndsfrågor.

Dala-Demokratens klubbordförande Sylvia Kjellberg fick som kommunreporter förfrågningar från kommunrepresentanter om inte tidningen ville skicka med en reporter. Resan kunde kommunen i så fall stå för.

– Jag sa att de fick vända sig till mina chefer. När jag frågade ledningen om vi skulle skicka någon fick jag till svar att det inte behövdes, eftersom Greider skulle åka.

Hon tycker att han agerat aningslöst då han accepterade att bjudas.

– Jag frågade honom och han sa att Borlänge kommun bara administrerade resan, och att SIDA-pengar finansierade det hela.

– För mig verkar det som att han inte riktigt haft klart för sig vilken roll hans position som chefredaktör spelat i sammanhanget.

Mats Larsson är redaktionschef och ansvarig utgivare för DD. Han har inget att anmärka på att Greider skulle ha rest för andras pengar.

Men blir inte hans och tidningens integritet ifrågasatt om kommunen betalar resan?

– Nej, jag har det fullaste förtroende för Göran Greider.

Men om han accepterar att andra betalar kan man ju ifrågasätta om han är omutbar?

– Nej, Göran Greider går inte att köpa. Han har varit en stark kritiker av Borlänge kommun.

Falu Kuriren fick också en propå av Faluns kommun att låta en reporter åka på betald resa, men avböjde:

– Vi accepterar aldrig att bjudas. Vi har betalat alla kostnader för reportern, säger tidningens redaktionschef Eva Wirén.

Men det resonemanget tycker Mats Larsson inte gäller för DD i detta fall.

– Rika tidningar som Falu Kuriren kan resonera så. Men vi gjorde ett nollresultat förra året. Om vi hade skickat en reporter och en fotograf skulle resebudgeten för hela året vara slut när de kom hem.

Samtidigt säger Larsson att han trodde att Greiders resa var finansierad av DD.

– Som ledarskribent har han en egen budget. Vad han gör med den bestämmer han själv.

Att Göran Greider själv tycker att han betett sig felaktigt får inte Larsson att ändra inställning.

– Då får han väl tycka det.

Den lokala journalistklubben är tveksam till hans agerande – du delar inte deras uppfattning?

– Nej, det gör jag inte. De får ha sin syn på saken.

Däremot menar Larsson det etiskt sett är skillnad om DD beslutat sig för att bevaka besöket på nyhetsplats.

– Om en ledarskribent vill åka ner för att få underlag för att skriva om svensk biståndspolitik och någon annan betalar är det i detta fall okej.

– Men vi skulle aldrig låta en nyhetsreporter åka på den typen av arrangemang.

Fler avsnitt
Fler videos