Gå direkt till textinnehållet

SVTs programdirektör fortsätter mörka om lönevillkor

Sveriges Televisions programdirektör Leif Jakobsson fortsätter att hemlighålla sina anställningsvillkor.

Sveriges Televisions programdirektör Leif Jakobsson fortsätter att hemlighålla sina anställningsvillkor.

Leif Jakobsson vägrar låta sig intervjuas av Journalisten om sina lönevillkor. I en kort skriftlig kommentar, förmedlad av SVTs informationsdirektör Helga Baagøe, antyder Jakobsson som förklaring att han av SVTs styrelse är förhindrad att avslöja sina lönevillkor.

”SVTs styrelse har beslutat att ledamöternas honorar och verkställande direktörens lön är offentliga. Jag har inga synpunkter om styrelsen skulle vilja ändra det, och lämna ut även mina löneuppgifter. Men tills dess förbehåller jag mig rätten att inte diskutera min lön.”

Högre löner för SVT-chefer än för SR-chefer

Jakobssons lönevillkor är en känslig fråga på flera sätt. Inte minst i förhållande till chefslönerna på Sveriges Radio. Tidigare, på Sam Nilssons tid, var lönerna för de högsta cheferna på SVT och SR lika höga, men SVTs nya ledning har skaffat ett rejält löneförsprång. Trots att SRs VD Lisa Söderberg nyligen krävt och fått höjd lön (135 000 kronor i månaden, efter en höjning med 13 000 kronor) tjänar hon fortfarande 25 000 kronor mindre än hennes kollega på SVT, Christina Jutterström. Huruvida hon tjänar mer eller mindre än Leif Jakobsson går inte att få bekräftat.

Tycker du att era löner bör vara offentliga?

– Ja, eftersom vi arbetar i offentlighetens ljus och med mottagaravgifter som grund. Det finns ingen anledning att inte tala om vad man tjänar, säger Lisa Söderberg.

På SVT har man en annan policy.

– Jag har inga synpunkter på det.

Fler videos
Fler avsnitt