Gå direkt till textinnehållet

SVT-styrelsen går vidare – utan facket SVT24 tar över kortsändningar

TV SVT24 tar över alla korta nyhetssändningar i SVT. Utrikeskorrarna blir färre till förmån för stringrar.

TV SVT24 tar över alla korta nyhetssändningar i SVT. Utrikeskorrarna blir färre till förmån för stringrar.

Digital teknik köps in för närmare 100 miljoner kronor, pengar som frigörs genom rationaliseringar.

Sveriges Televisions styrelse beslutade i måndags att gå vidare med omorganisationen av nyhetsredaktionerna och att införa en centraldesk.

Detta gör man trots att ledningen fortfarande håller på att förhandla med facket om den nya organisationen. Två löntagarkonsulter har påbörjat en granskning och facket ville att styrelsen skulle vänta med beslut tills man sett konsulternas rapport.

Många av de anställda på Rapport och Aktuellt är kritiska till centraldesken, eftersom de oroar sig för att nyhetsarbetet blir sämre.

En digitalisering av nyhetsverksamheten välkomnar många.

Vid måndagens styrelsemöte fanns ingen representant från journalistklubben med. Den ordinarie ledamoten är sjukskriven och SIF-klubben har personalens båda suppleantplatser.

Nils Lundgren, vice ordförande i journalistklubben, är mycket kritisk till att styrelsen fattar så viktiga beslut som den om nyhetsorganisationen utan att en journalist deltar.

– Det borde vara en angelägen fråga för hela styrelsen att vi är med, säger han.

Eftersom klubben inte är representerad är det också svårt för honom att kommentera besluten.

– Det jag kan säga är att jag saknar ett helhetsgrepp på hur nyhetsbevakningen ska organiseras. Jag saknar också en diskussion om hur vi ska möta konkurrensen från TV4 när det gäller kravet på lokala nyheter. TV4 har till exempel 16 lokala stationer och SVT har åtta.

En SVT-styrelse, där journalisterna ställs utanför, kan komma att bli en fråga för ägarstiftelsens styrelse.

– Det går inte att fatta viktiga beslut om redaktionerna utan att de 1 100 medlemmarna i journalistklubben får ha en röst med, säger Nils Lundgren.

Fler avsnitt
Fler videos