SVT ser om rutinerna
efter Paris-sändningar

16 november, 2015

FOTO: Magnus Liam Karlsson/SVT I fredagens terrorattacker i Paris har både SVT och SR fått kritik av tittarna för att man reagerade alldeles för sent. Nu ser man över rutinerna. 

Aftonbladet och Expressen var snabba och sände live på nätet redan kort inpå flashen om attackerna. Även TV4 fick upp sin nyhetsstudio snabbt på fredagskvällen.

Men på SVT broadcast pågick det konsert med Madonna i stället för extra nyhetssändningar, fram till strax efter midnatt. Det här gjorde att SVT fick tuff kritik av tittarna för att reagera för sent.

– Vi är självkritiska, men måste också se till allt bra vi gjorde. När flashen kom var vi redan ute med nyheten så på sajten gick det fort. Vi kom igång för sent med sändningen i broadcast, men när vi väl var igång är jag dock stolt över det vi gjorde. Vi ger kvalificerade uppdateringar med experter och intervjuer, säger Anne Lagercrantz (bilden), divisionschef för nyheter och sport.

Nu ska dock SVT titta närmare på hur man kan förbättra snabbheten inför nästa stora nyhetsflash. En utredning är tillsatt, som både ska titta på vad man bör göra just nu och mer långsiktigt i organisationen.

– Vi kartlägger akut vad som hände och vad som felat. Vi vill säkerställa att det inte kan hända igen och kommer att besluta om åtgärder redan den här veckan, säger Lagercrantz.

Även SR får kritik för att man var sen med uppdateringar och information. Och när sändningarna väl kom igång så spelades det poplåtar mellan nyhetsuppdateringarna. Nu ska också SR titta på vad man kan göra bättre, berättar SRs programredaktör Björn Löfdahl i ett inslag i Medierna i P1.

"Man måste gå igenom det här och se om det finns anledning till självkritik. Public service har också en särskilt viktig roll en sådan här gång", sa Björn Löfdahl bland annat till Medierna.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Elias J mån, 2015-11-16 16:26
Nya chefen Hanna Stjärne har ju klart och tydligt deklarerat att hon ser som sin främsta uppgift att jobba för mångfalden inom SVT. Där har hon ju också visat framfötterna intill enfaldighetens gräns. Inte konstigt då kanske att petitesser som att sköta det journalistiska uppdraget kommer i andra, kanske tredje hand.
Inlagt av Lars Johansson mån, 2015-11-16 16:42
Felet är inte att SR och SVT sände för lite. Jo, för lite fakta, för lite vad som hade hänt. Men för mycket spekulationer. För mycket tyckande. Redan tjugo över sju i lördags morse började man tugga luft. Och så höll det på. Timme efter timme. Hela lördagen och stor del av söndagen. Att det finns så mycket babbel, så mycket luft att tugga, så många tyckare. Lars Johansson
Inlagt av Kerstin Ekholm mån, 2015-11-16 22:23
Även när SVT kom igång var de sega! Jag kollade CNN o BBC o såg exempelvis presskonferensen med åklagaren (förundersökningsledaren) i realtid. Han berättade om misstänkta, uppdaterade siffror över döda o skadade etc. Men - det tog lååång tid innan SVT ändrade sina uppgifter. Och när de väl ändrade vidhöll de att 300 var skadade - trots att det var 352! Jag förstår naturligtvis allt vad gäller källkritik, men de här uppgifterna kom ju direkt från den mest insatte... Så jag gav upp SVT och har tittat på utländska kanaler istället. De har varit både snabbare o mer tillförlitliga! Kerstin
Inlagt av Lars mån, 2015-11-16 23:10
28 februari 1986 var det utländska medier som först berättade för förvånade svenska medborgare om vad som hade hänt vår statsminister på Sveavägen. Något sådan skulle aldrig inträffa igen sa man då på public service. Det löftet har man uppenbarligen glömt. Slog man på radion i fredags spelades musik. Naturligtvis väntade man då inte på någon "prata" utan letade sig vidare. BBC, TV4, Aftonbladet...

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies