Gå direkt till textinnehållet

SVT-reporter hjälpte syrisk pojke att fly

Fredrik Önnevall är profilerad reporter på SVT. Under inspelningen av en dokumentärserie hjälpte han en 15-årig syrisk pojke att olovligen fly från Grekland till Sverige.

Det var under inspelningen av dokumentärserien Fosterland som Fredrik Önnevall fick frågan av en syrisk pojke som flytt till Grekland, om han kunde hjälpa honom till Sverige, där han har släktingar, skriver SVT.

”Min första reaktion var nej, det går inte. Men till slut föll alla argument ganska platt och jag insåg att det bara var jag som kunde hjälpa honom. Och att det var jag som skulle leva med ett beslut om jag kan hjälpa en pojke i nöd eller inte” säger Önnevall.

Reportern var medveten om att det han gjorde kan vara olagligt.

Annons Annons

”Självklart gjorde jag det. Men jag visste ju inte svaret, och jag menar att vi inte har begått något brott” säger Fredrik Önnevall.

Pojken som nu har sökt asyl i Sverige, har fått uppehållstillstånd och börjat skolan här. Genom dokumentärserien får man följa hans resa till Sverige. Serien i fyra delar handlar primärt om framväxten av nationalistiska rörelser i Europa.

SVTs programdirektör Robert Olsson tycker Önnevalls beslut var modigt.

Fler videos
Fler avsnitt