Gå direkt till textinnehållet

SVT öppnar redaktion i Eksjö – ”Höglandet har varit underbevakat”

Idag öppnar SVT sin 49e redaktion, i Eksjö. Ebba Öberg blir ensam reporter på plats, men är inte orolig för att känna sig isolerad. ”Det ska bli skönt att få ett eget krypin.”

Klockan halv ett idag inviger SVTs vd Hanna Stjärne företagets fyrtionionde redaktion, på Stora torget i Eksjö. Ebba Öberg, som jobbat på SVTs redaktion i Jönköping till och från under tre år, kommer att bli den nya Eksjöredaktionens enda medarbetare.

Hur känns det?
– Det känns jättekul. Jag har mina rötter på Höglandet och det känns jättekul att få vara med och öka bevakningen där. Det har varit lite underbevakat av SVT, säger Ebba Öberg.

Vad fick dig att söka det här jobbet?
– Jag har varit mycket i Eksjö under min uppväxt, mina föräldrar är därifrån, och jag har sommarstuga där. Det känns kul att få komma tillbaka, och samtidigt blir det en utmaning och en möjlighet för mig att växa i min roll som journalist.

SVT har startat flera enmansredaktioner under de senaste åren, och på vissa ställen har det varit svårt att rekrytera, bland annat i Sveg, där den reporter som anställdes ett år efter att tjänsten utlystes valde att sluta efter bara ett halvår. Sedan den 1 november finns en ny reporter i Sveg på 50 procent. I Dorotea invigdes SVTs redaktion i maj 2022, men där står redaktionen tom och en tjänst är utlyst.

Du är inte orolig för att det ska bli ensamt på redaktionen i Eksjö?
– Nej, man är ju inte på redaktionen så mycket i alla fall, utan är ute och träffar folk mestadels. När man väl är på redaktionen då jobbar man ju och redigerar och då ska det ganska skönt att få ett eget krypin. Jag planerar att ta min lilla familj och flytta dit, så jag ser fram emot att jobba många år i Eksjö.

Händer det mycket på Småländska höglandet?
– Ja, det skulle jag säga. Sedan jag började bevaka den 1 oktober har det varit mordbränder och mord, och senast i går var det en bil som åkt ner i Eksjöån med en person i.

Vad ser du mest fram emot idag?
– Att få träffa tittare. Det blir en liten inbjudningsfest med vd Hanna Stjärne som ska klippa band och meteorologen Nils Holmqvist som väl kommer att prata väder.

Fler avsnitt
Fler videos