SVT och TV4 vägrar lämna ut intervju med Gangsters

14 mars, 2014

SVT och TV4 tänker överklaga tingsrättens beslut att public serviceföretaget ska lämna ut en intervju med Denho Acar, grundare av den kriminella organisationen Original Gangsters. (UPPDATERAD)

En åklagare vill använda intervjun vid en rättegång om en dödsskjutning i Göteborg i april förra året. Åklagaren anser att ”det finns anledning att anta att gärningsmännen handlat på uppdrag av Denho Acar”.

Därför begärde åklagaren att SVT ska lämna ut en kopia av ljud- och bildfilen av ett nyhetsinslag som sändes i Rapport 2009 där Denho Acar intervjuas i Turkiet.

SVT sade nej. Åklagaren vände sig då till tingsrätten som beslutade att intervjun ska lämnas ut. Men SVT tänker överklaga.

– Vår grundläggande princip är att vi inte lämnar ut vårt material. Skälet är att de som intervjuas i våra program ska känna sig trygga med att materialet används i journalistiska sammanhang, och inte exempelvis används i en rättegång. Det är vårt grundläggande förhållningssätt, säger Jan Axelsson, chef för SVTs programetik.

TV4 kommer att överklaga tingsrättens beslut.

Vi har självfallet stor respekt för att rättssamhällets företrädare måste få möjlighet att bekämpa och lösa brott. Samtidigt är det grundläggande, även för rättssäkerheten hos enskilda människor, att medierna kraftfullt värnar om den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Den som vänder sig till TV4 med tips och information eller medverkar i ett program, ska alltid vara trygg i förvissningen om att vi respekterar deras rätt att göra det, utan risk för att vi röjer eller missbrukar förtroendet.

- See more at: http://tv4gruppen.se/TV4s-medieblogg/Valkommen-till-TV4-huset/mediebloggen/Viveka-Hansson/TV4-overklagar-krav-pa-att-lamna-ut-program/#sthash.7WajhIZ0.dpuf

Även TV4 kommer att överklaga tingsrättens beslut.

– Vi har självfallet stor respekt för att rättssamhällets företrädare måste få möjlighet att bekämpa och lösa brott. Samtidigt är det grundläggande, även för rättssäkerheten hos enskilda människor, att medierna kraftfullt värnar om den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Den som vänder sig till TV4 med tips och information eller medverkar i ett program, ska alltid vara trygg i förvissningen om att vi respekterar deras rätt att göra det, utan risk för att vi röjer eller missbrukar förtroendet, säger Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4.

Taggar: SVT, Jan Axelsson

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies