Gå direkt till textinnehållet

SVT krymper i Växjö

SVT Syd koncentrerar sin programverksamhet till Malmö under 2006. Det innebär att SVT Växjö, som sorterar under SVT Syd, nästa år går miste om större delen av programverksamheten.

SVT Syd koncentrerar sin programverksamhet till Malmö under 2006. Det innebär att SVT Växjö, som sorterar under SVT Syd, nästa år går miste om större delen av programverksamheten.

Enligt Carina Brorman, chef för SVT Syd, är neddragningarna ett led i SVTs strategiska plan som lanserades 2004.

– Det här är en effekt av SVTs nya policy att anställa folk tills vidare. Det innebär att vi får se över bemanningen varje år, säger hon.

Annons Annons

Hon vill före förhandlingarna med fackklubbarna i Växjö inte gå in på hur stora neddragningarna blir, men hon förnekar att det är fråga om en total nedläggning av programverksamheten.

– SVT Växjö kommer om ett år att flytta in i ett nytt TV-hus på universitetsområdet, där man kommer att få programverksamhet.

SVT Växjö har under flera år profilerat sig som producent av featureprogram för ungdom. Den inriktningen är nu i fara, anser Pertti Karttunen, journalistklubbens sektionsordförande på SVT i Växjö, efter att på tisdagen ha fått information från Carina Brorman om de komnande nedskärningarna.

– Nio tjänster ska bort från Växjö. Alla områden, även nyheterna, kommer att beröras. Malmö kommer i fortsättningen att ta över barn- och ungdoms-TV, där Växjö har kompetens.

Enligt Petteri Karttunen förklarade Carina Brorman på informationsmötet att det nu inte handlar om kompetens, utan om att Malmö har fått ett visst antal beställningar från SVT i Stockholm.

Medarbetarna i Växjö är förvånade över att de drabbas så hårt av nedskärningarna, när övertaligheten i Malmö är större, 15 tjänster.

Förhandlingar om turordning inleds nästa vecka.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos