SVT-journalist lämnar Agenda efter kritiserat namnval

15 oktober, 2020

Under SVTs partiledardebatt i Agenda användes namnet ”Hassan” för att illustrera en ung kriminell i ett utsatt område, vilket skapade debatt i sociala medier. Nu har en SVT journalist valt att lämna redaktionen.

Under söndagens partiledardebatt i SVTs Agenda var ett av ämnena kriminalitet. I ett inslag fanns ett exempel om en 13-åring kallad  ”Hassan”, som hamnat snett i samhället, skriver Dagens Nyheter.

Utrikesjournalisten Christian Catomeris har valt att lämna redaktionen efter söndagens sändning.

– Det stämmer att publiceringen och användandet av ett utpräglat muslimskt namn i samband med brottslighet var den utlösande faktorn, men inte den enda orsaken till varför jag slutar, säger Catomeris till DN.

Han uppger att han under en längre tid känt sig obekväm med hur frågor om invandring och minoriteter hanterats av redaktionen men vill inte gå in på vad det rör sig om i detalj.

– Det handlar dock om en principiellt viktig diskussion som jag helst vill föra internt just nu, fortsätter Catomeris.

Eva Landahl, programchef för SVT Nyheter och ansvarig utgivare på Agenda, beklagar beslutet. Men håller inte med Catomeris.

– För mig är Agenda en stark redaktion med högt i tak. Det finns många åsikter om hur vi ska vinkla olika frågor i programmet, och så ska det vara om det är en frisk redaktion. Det måste vara upp till tittaren att bedöma slutresultatet av vårt arbete, säger Landahl till DN.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Granskare tors, 2020-10-15 16:30
Kan de som blivit upprörda över att man brukat ett i Sverige vanligt namn tala om vilket namn man skulle kunna bruka utan att göra någon upprörd?
Inlagt av Harvest carlsson lör, 2020-10-17 11:06
Tja varför inte det neutrala hen.
Inlagt av Franska Anonymous lör, 2020-10-17 16:30
Det gäller inte att bli "upprörda över/kränkta av"själva ordet. I det här sammanhanget gäller journalister som gjorde fel och gjorde ett dåligt jobb. I en politisk värld som är så mycket polariserad har ordvalet aldrig varit viktigare än idag. När jag läser en artikel eller lysnnar på ett tvprogram på ett nationell tv, jag förväntar mig en fullständig neutralitet, självdistansering och professionella som kan inse vad det kan leda till att använda ett icke kaukasisk/muslimskt namn i samband med brottslighet! Det är oerhört dåligt att en hel redaktion med flera journalister som förberedde debatten och ingen inser att det är något fel att illustrera så här i inslaget. Helt förståeligt att de extrema politiska partier som SD drar nytta av genvägar som "invadrare=kriminella" men det blir helt något annat när journalister pekar ut och illustrerar med "en viss grupp individers" brottslighet!!! Och det värsta är att läsa programchefen för SVt som inte inser det som ett problem... Vilket namn skulle man använda då? Det behövs inget namn faktiskt; det kunde vara "en tonåring, en 13-åring, en ung vuxen, en ung svensk, etc... Har man bristfälligt språk eller är man begränsad när det gäller vokabulär som journalist, då är dags ätt byta yrke.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies