Gå direkt till textinnehållet

Svensk Damtidning i ”stabsläge” inför kungens 50-årsfirande

Idag firar kungen 50 år på tronen – och på Svensk Damtidning har det varit fullt ös hela veckan. ”Vi är uppe i stabsläge 5, där vi alla är inne och jobbar typ 24/7 och kommer göra så fram till söndag”, säger chefredaktören och en av Sveriges främsta kungabevakare Johan T. Lindwall.

Det är bråda dagar för Johan T. Lindwall. Hela veckan har han flängt mellan olika studios och event. 

– Det här är det största som hänt kungahuset sedan kronprinsessans bröllop 2010, säger han från en taxi där han hinner klämma in en intervju med Journalisten. 

– Vår kung fyller 50 år, det är kungligheter från hela norden som är inbjudna, det är fest i flera dagar på slottet, det är kortege och båtturer och allt vad du kan tänka dig. 

Och det är inte bara Johan T. Lindwall som arbetar extra hårt dessa dagar. 

– På Svensk Damtidning är vi uppe i stabsläge 5, där vi alla är inne och jobbar typ 24/7 och kommer göra så fram till söndag. Jag är med och arbetsleder men är också med i ett antal tv-studios, radiosändningar och dylikt under veckan. 

Hela veckan har lett fram till dagens crescendo, där medieintresset är enormt och där bland annat SVT kommer att sända live hela dagen.

Men det är inte slut efter i dag. Utan imorgon fortsätter såväl kungen som Svensk Damtidning att uppmärksamma händelsen. 

– Ovanpå allt annat som händer har vi två utsålda läsarevent på lördagen, på operaterassen i Stockholm. Vi har bjudit in läsarna att lyssna på föredrag om kungens betydelse, äta afternoon tea och sen se kungens och drottningens kortege genom Stockholm. 

Men om det mediala intresset just nu kring kungen är stekhett, utöver all bevakning av 50-årsdagen så har också en rad dokumentärer och intervjuer med kungen släppts av olika mediehus, så tycker Johan T. Lindwall att det är för lite av den varan i vanliga fall. 

– Intresset hos media för kungahuset har sjunkit. Man såg en boom kring 2010, med bröllopet. Då var det ett antal tidningar med när kungahuset var ute och reste. Nuförtiden är det väldigt få journalister med på de här resorna. 

Enligt Johan T. Lindwall har det inneburit att kungahuset behövt öka sin aktivitet på sociala medier, för att berätta om vad de gör. 

– Om det inte skrivs om dem blir det lite som att de inte jobbar. Det är lite paradoxalt för runt 2010 när det var det här jätteintresset för kungahuset, då gnällde man över att det var jobbigt att det var för mycket media efter dem hela tiden. Nu vet jag att man efterfrågar mer media på resorna. 

Varför tror du intresset svalnat?
– Vi har haft bröllopen, födslarna av prinsar och prinsessor och nu är det lite av en mellanperiod. Det händer inte så mycket. När det nu är det här jubileet så ser man ett stort intresse igen, säger Johan T. Lindwall. 

Hur tycker du media har skött sig inför det här firandet då?
– Bra, dokumentärerna har varit intressanta, även om vissa har varit bättre än andra. Men kungen har ställt upp på många saker som han inte brukar. Kungahuset har haft en action plan inför det här, de har planerat det i flera år. 

Men han tycker inte att det blivit för mycket om kungen i media på senare tid, eller att det blivit jobbigt med konkurrens om nyheterna.

– Nej, nej, tvärtom. jag skulle vilja se att det skrevs ännu mer. För vi på Svensk Damtidning gynnas av konkurrensen. När andra är med på banan och skriver så får fler upp ögonen för oss. Den här veckan kan bli en av våra bästa trafikveckor, säger Johan T. Lindwall. 

Han har bevakat kungahuset sedan 1995, då han som ung reporter skickades att intervjua kronprinsessan Victoria på hennes 18-årsdag. 

– Jag jobbade på GT/Kvällsposten, och då tyckte de att jag som var ungefär jämnårig med henne skulle åka och göra en intervju om födelsedagen med henne på Solliden. Då träffade jag Victoria för första gången, och jag och några andra reportrar gjorde en intervju på över två timmar. Sen efter det blev det per automatik så att varje gång det skulle vara någonting kungligt så skickade de mig, det var så det började, säger han.

Han beskriver det som att han, efter alla år, har en nära relation med medlemmarna i kungahuset. 

– Jag har rest med kungen och drottningen över hela världen i närmare 20 år. Det har varit ett otroligt arbete att få komma dem så nära under de här åren. Men sen känner jag dem inte alls personligen. 

Taxin som tar Johan T. Lindwall mellan hans olika åtaganden har kommit fram, men han hinner några till frågor medan han springer in i en butik för att köpa något att dricka. 

Är det svårt att upprätthålla en professionell distans när man bevakar och följer någon så här länge?
– Nej, det gör de så bra själva. De drar en väldigt skarp linje. Man kan stå och småprata lite om familj och privatliv, men det är inte så att man under de här resorna sitter och umgås på kvällarna. Det händer aldrig. 

Efter en lång sejour som hovreporter på Expressen blev Johan T. Lindwall chefredaktör för Svensk Damtidning 2016. Sedan dess har resandet i kungafamiljens fotspår minskat, men det är något han avser ändra på framöver. 

– Jag har lovat mig själv, efter att jag var på kröningen av Kung Charles och kände hur bra det var, att jag ska vara på plats när det händer stora saker framöver. 

Kungabevakningen har under åren fått utstå kritik, bland annat från kungen själv. Men i takt med att intresset bland andra medier svalnat för kungahuset har även kritiken avtagit. Men Johan T. Lindwall tycker inte att det har blivit en snällare bevakning.

– Nej, den ser exakt likadan ut som den gjorde 2010, det är ingen skillnad överhuvudtaget, säger han, innan han måste lägga på för att hoppa in i nästa studiosamtal.

Lucas De Vivo
lucas.devivo@journalisten.se

Fler avsnitt