Gå direkt till textinnehållet

Svekdebatten växer – förbundsstyrelsen i extra möte

Kritiken mot Journalistförbundets agerande i Las-förhandlingen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Förbundsstyrelsen har ett extrainkallat styrelsemöte i eftermiddag för att diskutera kritiken.

I en debattartikel i Journalisten uppmanar 18 fackligt förtroendevalda i Bonnier förbundsstyrelsen att omvärdera inställningen till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Debattartikeln har undertecknats av styrelseledamöter i journalistklubbarna på Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Kvällsposten, Nerikes Allehanda, Jönköpings-Posten, Norrtelje Tidning, Helsingborgs Dagblad och Vi Föräldrar.

”Las har varit central för oss, den har gjort oss nyttiga för medlemmarna. Om man nu lagstiftar eller avtalar bort den nyttan – vilket är då argumentet för att vara med i facket? Att vi är duktiga på den andra delen av uppdraget; opinionsbildningen och kamratskapet – räcker det?” skriver debattörerna.

Journalistförbundet styrelse har i eftermiddag ett extrainsatt möte för att diskutera kritiken och svekdebatten, samt det politiska läget.

Annons Annons

– Vi har haft många extra förbundsstyrelsemöten under hösten för att rapportera och förankra kring förhandlingarna om överenskommelsen, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Dagens extra möte är sammankallat av två skäl, uppger hon: dels eftersom läget kring överenskommelsen och politiken ändras snabbt, dels för att diskutera kritiken från klubbarna.

– Senaste mötet var när vi beslutade att stå bakom överenskommelsen för två veckor sedan. Det har hänt mycket på två veckor. För mig är det både naturligt och självklart att samla förbundsstyrelsen när det kommer kritik från flera klubbar i en viktig fråga. Det är alla ledamöter i förbundsstyrelsen som är ansvariga för beslutet, så det är viktigt att få tala om det ansvaret, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos