Gå direkt till textinnehållet

Svekdebatt i Journalistförbundet efter Las-förhandlingarna

Flera fackligt förtroendevalda inom Bonnier News kritiserar Journalistförbundets agerande i Las-förhandlingarna. ”Vi måste åtminstone ta en fajt”, säger Jan Spångberg (bilden), ordförande i journalistklubben på Expressen. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert välkomnar debatten.

PTK sade i fredags ja till en överenskommelse om anställningsskydd, omställning och kompetensutveckling med Svenskt Näringsliv. Journalistförbundet har ställt sig bakom överenskommelsen.

Nu protesterar flera fackligt förtroendevalda på journalistklubbar inom Bonnier News mot förbundets beslut. I ett öppet brev till Journalistförbundet skriver de: ”Att vi nu som fackförbund vill försämra Las är bedrövligt.” (Läs hela brevet nedan.) Bland undertecknarna finns förtroendevalda på Dagens Nyheter, Expressen, Norrtelje Tidning, Jönköpings-Posten och Helsingborgs Dagblad.

Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen, är en av de förtroendevalda som har undertecknat brevet.

Annons Annons

– Beslutet att säga ja till överenskommelsen har inte föregåtts av någon diskussion. Vi har inte blivit tillfrågade vad vi tycker. Svaret vi har fått är att vi måste välja mellan pest och kolera. Men det måste vi inte. Om vi säger ja till denna försämring av Las, ska jag i nästa sparpaket säga till mina medlemmar att tyvärr, du blir uppsagd för det har klubben och arbetsgivaren kommit överens om? Ska jag som förtroendevald ta ansvar för det? Ska vi som klubb? Någonstans måste man dra gränsen, säger Jan Spångberg,

Vad hoppas ni uppnå med brevet?
– Vi ska åtminstone ta en fajt. Att i det här läget gå vidare med en överenskommelse, utan LO och utan lärarförbunden, innan remisstiden för Lasutredningen är klar, det är fel. Journalistförbundet riskerar att låsa in sig i en överenskommelse som man om två år kommer fram till inte är bra. Facket måste behålla något av sin karaktär av kamporganisation. Vi kan inte bara vara en förhandlingsmaskin.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert välkomnar brevet.

– Jag välkomnar synpunkter, frågor och debatt inom förbundet i de här frågorna. Det är en extremt omfattande överenskommelse och jag har haft kontakt med medlemmar och förtroendevalda som har velat få svar på varför Journalistförbundet ställt sig bakom den. Vi har ägnat mycket tid och långa diskussioner i förbundsstyrelsen och i PTK om överenskommelsen, och jag förstår att det finns många frågor och synpunkter, säger Ulrika Hyllert.

– För oss har det varit viktigt att teckna avtal som är bra för våra medlemmar på lång och kort sikt, och vi har konstaterat att även om det finns försämringar i överenskommelsen så finns det också förbättringar som vi verkligen har velat ha, och delar som väger upp försämringarna. Men vi har också behövt förhålla oss till det politiska landskapet.

De som undertecknat brevet anser att förbundet inte var tvingat att välja mellan pest eller kolera. Vad säger du om det?
– Vi är inte tvungna till någonting. Men att säga nej till något innebär också att ta ansvar för konsekvenserna av det nejet. Att säga ja till överenskommelsen innebär också att vi kanske kan stoppa ett ännu värre scenario.

 

Fakta

Brevet till Journalistförbundet:

Det har gått några dagar sen vi fick beskedet att Las-förhandlingarna kraschat. LO vägrade gå med på försämringarna av anställningstryggheten.

Till vår förvåning valde en majoritet av PTK-förbunden att vinka adjö till LO och istället skaka hand med arbetsgivaren. Ett av de förbunden är Journalistförbundet, vårt förbund.

Vi som skriver det här brevet är alla förtroendevalda på lokal nivå i Journalistförbundet. Vi har det gemensamt att vi de senaste fem tio åren förhandlat sparpaket, nedskärningar som innehållit uppsägningar. Vi har haft samtalen med chockade, gråtande, arga, apatiska arbetskamrater som tvingats ut i kylan.

Vi är de som ställts till svars för fackets tillkortakommanden.

Vårt enda halmstrå i denna eländiga dans till avkastningens lov, har varit tre bokstäver: LAS. Vi har vänt och vridit på Las, vi har kört ner Las bildligt talat i halsen på motparten och ibland har det faktiskt hjälpt enskilda att få behålla jobbet.

Att vi nu som fackförbund vill försämra Las är bedrövligt.

Härtill är vi nöd och tvungen, är det svar vi fått de senaste dagarna. Pest eller kolera?

Nej, säger vi.

Nej, vi är inte tvungna.

Självklart är detta en rejäl försämring.

Självklart borde vi försöka stoppa försämringen.

Självklart borde vi inta en facklig ståndpunkt, inte en politiskt.

Självklart borde vi inte åka med.
 

Margaretha Levin Blekastad, Norrtelje Tidning
Joel Jonsson, Jönköpings-Posten
Ulf Kristiansson, Helsingborgs Dagblad
Truls Nilsson, Helsingborgs Dagblad
Janne Spångberg, Expressen
Mia Tottmar, Dagens Nyheter

PS. Visst, nya avtalet innehåller några förbättringar – de är inte värda priset. /DS

Fler avsnitt
Fler videos